• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Önvizsgálat, szűrés, időben alkalmazott korszerű terápia

Hírek 2023.09.29 Forrás: Weborvos
Önvizsgálat, szűrés, időben alkalmazott korszerű terápia

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület hagyományos Hídsétája a felújított Lánchídon.

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden 8-9. nőt érinthet. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint itthon az utóbbi években évente 8000-9000 új esetet fedeznek fel. Az október a mellrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja, a hamarosan induló hazai kampány célja a figyelemfelhívás, a tudatosság erősítése és a közösség építése. A kockázati tényezők ismeretével, önvizsgálattal, szűréssel, időben alkalmazott terápiával sok nő élete megmenthető lenne.

A figyelemfelhívás és információátadás évről évre azért is fontos, mert a statisztikák szerint fiatalabbakat is érinthet a mellrák, a 20-as, 30-as korosztály is veszélyeztetett lehet. Emellett a szűrésre népegészségügyi szervezésben már nem hívott - 65 év feletti - korosztályban is magas az előfordulási arány. Évente körülbelül 2000 nőt veszítünk el a mellrák miatt Magyarországon.

Több, mint húsz éve elérhető hazánkban az államilag finanszírozott népegészségügyi célú emlőszűrés, emellett egyéb szűrési lehetőségeket is igénybe vehetnek a nők. A terápiák fejlődésével a korai stádiumban felfedezett emlődaganat folyamatosan javuló esélyekkel gyógyítható, az elérhető kezelések hatékonysága nagy fejlődésen ment keresztül, így már nem kellene, hogy gyilkos kórként tekintsünk erre a betegségre.

„Életbevágóan fontos, hogy a betegség a lehető legkorábbi szakaszban kiderüljön” – mondja Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke. „Kiemelt szerepe van az önvizsgálatnak, illetve a szűrésre jogosultak esetében a szűrésen való részvételnek. Emellett elengedhetetlen, hogy az érintett nők a lehető leghamarabb hozzájussanak a modern terápiákhoz, amelyek még tovább javíthatják a túlélési esélyeket” – tette hozzá a betegszervezet képviselője.

Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület ernyőszervezetként fogja össze a mellrák elleni küzdelmet. Október 8-án rendezik meg a hagyományos sétát, most először a felújított Lánchídon. A híd idén is rózsaszínbe borul, ahogyan a Szabadság-szobor és számos középület is, a küzdelem és összefogás jegyében. Országszerte több helyszínen lesznek figyelemfelhívó sport és közösségi események, séták, futások és egészségügyi fórumok ebben a hónapban.

Az érdeklődők a zenés lánchídi séta előtt október 8-án délután többet is megtudhatnak a betegség hátteréről, a legmodernebb terápiákról, gyógymódokról és a szűrésekről. Az elismert szakértők részvételével zajló ingyenes program részletei az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület honlapján érhetők el.

Legolvasottabb cikkeink