• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Operatív Törzs: fontos szerepük van a véradóknak

Hírek 2020.11.27 Forrás: MTI
Operatív Törzs: fontos szerepük van a véradóknak

Csodaszerek nem léteznek, ne üljenek fel az ilyen hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások.

A véradás és a vérplazmaadás fontosságára hívta fel a figyelmet a véradók napján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes elmondta: az önkéntes véradás azért is fontos, hogy Magyarország a járványos időkben is fenn tudja tartani vértartalékait.

A vérplazma-terápia segít a koronavírus-fertőzötteknek, megelőzheti a súlyos tünetek kialakulását - tette hozzá.

Az osztályvezető ismertette: csütörtökön 6393-mal nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 135, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 52 126-an vannak.

A napi új esetszámmal kapcsolatban elmondta, az azonosított fertőzöttek számában már megjelennek a mentők által és a szűrőbuszoknál végzett, s a héten indult célzott tesztelések eredményei is.

Utóbbiról annyit mondott, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban, a szociális ellátóknál és az egészségügyben végzett vizsgálatok összesítése jövő hét elejére várható.

Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy kórházban 7591 koronavírusos beteget kezelnek, egészségügyi intézményben ennél többen vannak, azonban ők csak koronavírus-fertőzésre gyanús tünetekkel rendelkeznek, a betegségük még nem igazolódott.

A szakember a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten - Müller Cecília országos tisztifőorvos, Csókay András idegsebész és Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus nevével visszaélve - "koronavírus-csodaszereket" kínálnak csalók.

Hangsúlyozta, ilyen szerek, készítmények nem léteznek, és arra kér mindenkit, "ne üljenek fel ezeknek a hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások".

Az elmúlt 24 órában 235-en szegték meg a közterületi maszkviselés szabályait
Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 235 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, ezzel szeptember 21. óta az összes rendőri intézkedés száma 8994-re emelkedett - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a 235-ből 186 személlyel szemben intézkedtek tízezer főnél nagyobb településen, mert az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési szabályoknak nem tettek eleget a meghatározott nyilvános helyeken. Hozzátette: harminc személyt figyelmeztettek, nyolcvanhat személynél helyszíni bírságot szabtak ki, míg hetven esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint a rendőrök ellenőrizték a maszkviselés szabályainak betartását a tömegközlekedési járműveken, illetve a megállóhelyeken, és tizenegy személlyel szemben intézkedtek.

Legolvasottabb cikkeink