• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

Hírek 2021.03.19 Forrás: Weborvos
Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

Több mint ötven projektterv kezdeményez a koronavírussal szembeni küzdelmet, hatásainak mérséklését szolgáló alapkutatásokat.

Négyszeres igényt nyújtottak be az OTKA pályázatokon induló kutatók és kutatócsoportok a közel 13 milliárd forintnyi keretösszegre. A posztdoktori és fiatal kutatói programok iránt erősödött meg leginkább az érdeklődés, három év alatt másfélszeresére nőtt a pályázók száma. Több mint ötven projektterv kezdeményez a koronavírussal szembeni küzdelmet, hatásainak mérséklését szolgáló alapkutatásokat – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly decemberben írta ki az alapkutatások támogatását célzó OTKA pályázatok 2021. évi felhívásait. Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló új pályázat öt alprogramja az előző évek pályázati kategóriáit követi. A kiírások a Posztdoktori és a Fiatal Kutatói Kiválósági Programra, a Kutatói Kezdeményezésű Témapályázatra, a magyar-osztrák és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésekben zajló kutatásokra jelentek meg. A korábbi gyakorlathoz képest rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkentek az adminisztratív terhek. Az újítások elsődleges célja, hogy a kedvezményezettek még hatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat a projektek megvalósítása során - tudatta a tárca közleménye.

A felhívás teljes keretösszege 2021-ben 12,9 milliárd forint, ami 1,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi keretet, és 3,1 milliárd forinttal a 2019. évi OTKA forrásokat. Kiegyenlített tudományterületi megoszlásban összesen 1342 jelentkezés érkezett be. A pályázók a rendelkezésre álló keret közel négyszeresére kértek támogatást.

„A témajavaslatokból is kitűnik, hogy az alapkutatások milyen fontos szerepet játszanak a koronavírussal szembeni küzdelemben. A beadottak közül mintegy félszáz pályázat épül olyan projekttervre, amely a világjárvány kihívásaira keres tudományos válaszokat. Ezek a tudományterületek széles spektrumát fedik le: az orvostudomány mellett vannak köztük jogtudományi, gazdaságtudományi, informatikai, pszichológiai, szociológiai, agrártudományi és egyéb természettudományi témák is" – hangsúlyozta Bódis József.

A pályázatok értékelése többszintű eljárásban, szigorú szakmai kritériumok alapján zajlik, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával. A bírálati munkát a www.tudomanymetria.com oldal által számított, tudományterületre vonatkozó, életkorra normalizált mérőszámok is támogatják. Az egyéni kutatói publikációs teljesítményt tükröző mutatók a legfontosabb hazai publikációs adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára adatain alapulnak. A kiírás nagy hangsúlyt helyez a publikációs teljesítményre annak érdekében, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatások során létrejövő eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak - írták.

Legolvasottabb cikkeink