• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

Hírek 2021.03.19 Forrás: Weborvos
Óriási az érdeklődés az idei OTKA pályázatok iránt

Több mint ötven projektterv kezdeményez a koronavírussal szembeni küzdelmet, hatásainak mérséklését szolgáló alapkutatásokat.

Négyszeres igényt nyújtottak be az OTKA pályázatokon induló kutatók és kutatócsoportok a közel 13 milliárd forintnyi keretösszegre. A posztdoktori és fiatal kutatói programok iránt erősödött meg leginkább az érdeklődés, három év alatt másfélszeresére nőtt a pályázók száma. Több mint ötven projektterv kezdeményez a koronavírussal szembeni küzdelmet, hatásainak mérséklését szolgáló alapkutatásokat – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly decemberben írta ki az alapkutatások támogatását célzó OTKA pályázatok 2021. évi felhívásait. Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló új pályázat öt alprogramja az előző évek pályázati kategóriáit követi. A kiírások a Posztdoktori és a Fiatal Kutatói Kiválósági Programra, a Kutatói Kezdeményezésű Témapályázatra, a magyar-osztrák és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésekben zajló kutatásokra jelentek meg. A korábbi gyakorlathoz képest rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkentek az adminisztratív terhek. Az újítások elsődleges célja, hogy a kedvezményezettek még hatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat a projektek megvalósítása során - tudatta a tárca közleménye.

A felhívás teljes keretösszege 2021-ben 12,9 milliárd forint, ami 1,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi keretet, és 3,1 milliárd forinttal a 2019. évi OTKA forrásokat. Kiegyenlített tudományterületi megoszlásban összesen 1342 jelentkezés érkezett be. A pályázók a rendelkezésre álló keret közel négyszeresére kértek támogatást.

„A témajavaslatokból is kitűnik, hogy az alapkutatások milyen fontos szerepet játszanak a koronavírussal szembeni küzdelemben. A beadottak közül mintegy félszáz pályázat épül olyan projekttervre, amely a világjárvány kihívásaira keres tudományos válaszokat. Ezek a tudományterületek széles spektrumát fedik le: az orvostudomány mellett vannak köztük jogtudományi, gazdaságtudományi, informatikai, pszichológiai, szociológiai, agrártudományi és egyéb természettudományi témák is" – hangsúlyozta Bódis József.

A pályázatok értékelése többszintű eljárásban, szigorú szakmai kritériumok alapján zajlik, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával. A bírálati munkát a www.tudomanymetria.com oldal által számított, tudományterületre vonatkozó, életkorra normalizált mérőszámok is támogatják. Az egyéni kutatói publikációs teljesítményt tükröző mutatók a legfontosabb hazai publikációs adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára adatain alapulnak. A kiírás nagy hangsúlyt helyez a publikációs teljesítményre annak érdekében, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatások során létrejövő eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak - írták.

Legolvasottabb cikkeink