• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Országos kampány indul a ''Női szívekért!''

Hírek 2022.06.07 Forrás: Weborvos
Országos kampány indul a ''Női szívekért!''

"Ezt a kampányunkat figyelemfelhívásnak szántuk, miután a nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívbetegségek miatt".

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a  SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, amelybenl 1000 olyan hölgyet keresnek, akiknek magas a koleszterinszintje. Azokra a nőkre, édesanyákra, nagymamákra hívják fel a figyelmet, akik a hétköznapok terhei miatt nem tudnak eljutni kardiovaszkuláris szűrésekre. Ebben az évben mintegy 1000 pácienst hívnak meg rizikófaktorok, vérnyomás, testsúly, ritmuszavarok és szívelégtelenség jeleinek szűrésére. Az első állomás június 26-án lesz, amelyre a június 6-tól lehet jelentkezni - tudatta a szervezet közleményben.

A nőknél előforduló szívproblémák, amelyek az összes női halálozás egyharmadát teszik ki világszerte, rosszabb kimenetelűek és magasabb halálozási arányt mutatnak, mint a férfiaknál. A nőknek sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben. A nemek közötti szakadék csökkentése a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében Európai Kardiológusok Társaságának (ESC, European Society of Cardiology) célkitűzésévé is vált.

A szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmével foglalkozó SZÍVSN betegszervezet rendhagyó „Virág mellé prevenció!” néven indított nőnapi szűrőkampányt,ami aggasztó eredményeket hozott. A szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint férfiakét, és még a 65 évnél fiatalabbak közül is több, mint kétszer annyi nő hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint mellrákban. Sajnos a nők kardiovaszkuláris mortalitása – a rákkal ellentétben – nem csökken, hanem stagnált vagy nőtt, és sok nő krónikus, nem gyógyítható szív- és érrendszeri betegséggel él. Ezért sürgősen fel kell hívni a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre, nemcsak a nyilvánosságban vagy az egészségügyi szakemberekben, hanem minden korosztályban a nők körében is.

„Ezt a kampányunkat figyelemfelhívásnak szántuk, miután a nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívbetegségek miatt, 43 százalékuknál pedig semmilyen tünet sem utal arra, hogy nagy a baj. A nőnapra hirdetett rendkívüli szűrés jelezte, szükség van a folytatásra: a regisztrációt fél órával a felhívás után le kellett zárnunk, annyian jelentkeztek, pedig jöttek volna még tízszerennyien is, vagyis éreztük, a kezdeményezésünknek nagyon is van helye, az eredmények pedig azt mutatják: nagyon is szükség van, hogy figyeljünk a nőkre!

A résztvevők felének magas volt a koleszterinszintje, harmaduknak 150/80- nál magasabb a vérnyomása, Minden hetedik paciesnek extrém magas a vércukorszintje. Ráadásul kapcsolódunk is ezzel ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000 olyan hölgyet keresnek, akiknek magas a koleszterinszintje”— nyilatkozta a figyelmet Bernáth-Lukács Zsuzsa Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Astellas díjas diplomás ápolja, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője.

„A nők szívbetegsége gyakran a szív kisebb ereiben (mikrovaszkuláris betegség) jelenik meg, nem pedig a fő koszorúerekben. Ez azt jelenti, hogy tüneteik nem feltétlenül illeszkednek a szívbetegség klasszikus tankönyvi képéhez. A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellkasi kényelmetlenséget (nem pedig nyomasztó fájdalmat), légszomjat, fáradtságot, emésztési zavarokat vagy hányingert, hát- vagy nyakfájdalmat. A mikrovaszkuláris betegségek diagnosztizálása ma sem könnyű, ugyanis a coronarographia gyakran nem mutatja ki, illetve indirekt jelekből lehet rá következtetni. A stressz tesztek szintén kevésbé érzékenyek a hölgyekre. A nők szívére hatással van a terhesség, a menopauza és a hormonális változások egész életük során. A hölgyek átlagosan csak feleannyian vesznek részt szívinfarktus utáni rehabilitációs programokban, mint a férfiak, pedig a szívrehabilitáció kulcsfontosságú a második szívinfarktus megelőzésében, és a programot teljesítők jobb funkcionális képességekkel, jobb életminőséggel rendelkeznek, és kevesebb depressziót tapasztalnak” - fogalmazott Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaság leendő elnöke.

Az első állomás június 26-án lesz, amelyre a június 6-tól lehet jelentkezni a www.szívsn.hu weboldalon.