• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvos és szakápoló-hiánnyal küszködik a horvát egészségügy

Hírek 2022.03.21 Forrás: MTI
Orvos és szakápoló-hiánnyal küszködik a horvát egészségügy

Horvát lap: kétezer orvos és négyezer szakápoló hiányzik a horvát egészségügyi ellátórendszerből.

Kétezer orvos és négyezer szakápoló hiányzik a horvát egészségügyi ellátórendszerből - írta a Vecernji List című horvát napilap hétfőn, a Horvát Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adataira hivatkozva.

Kiemelték: az ápolóhiány mindenhol egyre komolyabb problémát okoz, még azokban a kórházakban is, ahol egyelőre nincs súlyos orvoshiány. A kórházakban javultak valamelyest a körülmények, és van elegendő szakorvos, kritikus azonban helyzet az egészségügyi alapellátásban, amelyből több mint 400 háziorvos, gyermek- és nőgyógyász hiányzik - tették hozzá.

Mario Gazic, a Horvát Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta: a nővérhiányra vonatkozó adatok három évvel ezelőttiek, és az egészségügyi minisztérium felkérésére újabb elemzésre készülnek. "Úgy tűnik azonban, hogy a helyzet most sokkal rosszabb" - hangsúlyozta.

Utalt arra, hogy a munkaügyi hivatalokban egyszerűen nincsenek alkalmazható nővérek, akik más európai uniós országokban is keresettek.

A helyzet a tengermelléki megyékben a legrosszabb, ahol a középfogú végzettséggel rendelkező szakápolók inkább a turizmus felé fordulnak, mint hogy 6000 kunáért dolgozzanak - fogalmazott az igazgató.

Rámutatott: a probléma elérte a zágrábi kórházakat is, ahol hosszú idő után ismét elkezdtek szakképzés nélküli kisegítő személyzetet foglalkoztatni, hogy tehermentesítsék az egészségügyi dolgozókat.

Az alapellátásnak a lakosság egészségügyi szükségleteinek 80 százalékát kellene kielégítenie, és ezzel nagymértékben csökkentenie a kórházakra nehezedő nyomást, de egyre kevesebb a háziorvos is - tette hozzá.

A Horvát Családorvosok Koordinációjának (KoHom) adatai szerint jelenleg a 2327 háziorvosi körzet közül 104 betöltetlen. A helyzet pedig tovább romlik, mert a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Már így is 300 háziorvos hiányzik a rendszerből, ami több mint félmillió embert érint - közölték.

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és egészségügyi szakdolgozó hagyja el az országot. Zágráb 2015-ben fogadta el azt a nemzeti fejlesztési tervet, amelyben vállalta, hogy az elkövetkező három évben stabilizálja és fenntarthatóvá teszi az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor az eddigi kormányok minden kezdeményezése erős ellenállásba ütközött az orvosok és a betegek részéről is, legyen szó a kórházak vagy osztályok összevonásáról vagy az egészségügyi szolgáltatások drágulásáról.