• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Orvosi adatokat gyűjt és elemez egy új szoftver

Lapszemle 2018.11.28 Forrás: portfolio.hu
Orvosi adatokat gyűjt és elemez egy új szoftver

Az egészségügyi adatok tárolása és elemzése egy 7 milliárd dolláros piac a becslések szerint.

Újabb lépést tesz az Amazon az egészségügyi szolgáltatások felé. Egy szoftvert kezd el értékesíteni, ami a páciens orvosi adatait gyűjti össze és elemzi, ezzel segítve a kezelések hatékonyságát és a költségek csökkentését - írja a The Wall Street Journal cikke alapján a portfolio.hu.

A szoftver olvasni tudja a betegek korábbi digitalizált orvosi adatait, elemzi őket és kiválasztja közülük a relevánsakat. A felhasználók feltöltik az adatokat, ahol a szövegfeldolgozó szoftver végigfut rajtuk, elemzi és rendszerezi az adatokat, amiket utána egy táblázatszerű formátumban tárol.

Az Amazon nem csinál titkot abból, hogy az egészségügyben erősítene. Januárban bejelentette, hogy a JP Morgannel és Warren Buffett cégével, a Berkshire Hathaway-jel áll össze, egy független, nonprofit intézményt indítanak el közösen abban a reményben, hogy a dolgozóik és családtagjaik számára olcsóbb, jobb orvosi szolgáltatást kínálhassanak. A szolgáltatás nagyban támaszkodik ígéreteik szerint a technológiai innovációkra. Nem sokkal ezt követően az Amazon 1 milliárd dollárért felvásárolta a PillPack nevű online gyógyszertárat, és kórházakkal is igyekszik együttműködéseket kialakítani.

...

A tesztek során a szoftver legalább olyan jó, vagy jobban is teljesített, mint a többi már ismert kezdeményezés, ki tudott vonni adatokat a páciensek korábbi betegségeiből, a felírt gyógyszerekből, laboreredményekből és kezelésekből - közölte az Amazon mesterséges intelligenciáért és egészségügyi fejlesztésekért felelős vezetője. A tesztelésben részt vett a Fred Hutchinson rákkutató központ, amely az algoritmust arra használta, hogy kiválassza a megfelelő pácienseket a kísérleti kezelésekhez. A központ 60 embert alkalmazott arra, hogy a mintegy 500 ezer beteg adatait szűrje, az automatizáció viszont ennek a nagy részét megoldja, így a dolgozók foglalkozhatnak mással.

Az ilyen szolgáltatásokra pedig nagy a kereslet a kórházak és az orvosok felöl, ahogy igyekeznek digitalizálni az orvosi adatokat. Az egészségügyi adatok tárolása és elemzése egy 7 milliárd dolláros piac a Grand View Research becslései szerint. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink