• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Orvosok nagykövete lett Gundel-Takács Gábor

Hírek 2019.10.30 Forrás: Weborvos
Orvosok nagykövete lett Gundel-Takács Gábor

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj kiemeli azokat az orvosokat, akik empátiával, humánummal, más nívón végzik a munkájukat.

Idén először kapcsolódnak nagykövetek a harmadik éve megrendezésre kerülő Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjhoz, ami mostanra az orvosi szakma egyik legismertebb szakmai díjává nőtte ki magát. A népszerű műsorvezető, Gundel-Takács Gábor közvetlenül is érintett a témában, hiszen felesége mellett egyik legjobb barátja is orvos.

Gundel-Takács Gábor az ismertséggel kapcsolatban egyszer úgy nyilatkozott: „Ha a televízió szívműtéteket közvetítene, akkor a sebész, az altatóorvos, az asszisztens meg a nővérke kerülne a címlapra.”Elmondás szerint azért vállalta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj nagykövetének szerepét, hogy hite szerint az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók is méltó helyükre kerüljenek a ”népszerűségi” listán.

"Az egyik legjobb barátom is orvos, egy érsebész, a feleségem fogorvos, az apám állatorvos volt, az apósom is, sok orvos közt fordulok meg, és a baráti körben is többször felmerült ez a téma. Egy újságírónak is megvan a felelőssége, de naponta műtéteket végrehajtani, az közvetlen felelősség. Ha a televízió közvetítene műtéteket, akkor az orvosokat, nővéreket is megismerné a közönség a villamoson. Azt nem gondolom, hogy ezen múlik az egészségügyi szakma elismertsége, mert nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen szinten köze hozzá, vagy maga, vagy a családján keresztül mindenki találkozik vele. Az egészségügy elismerését elsősorban a személyes vélemények fogják befolyásolni.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj arra alkalmas, hogy kiemelje azokat az orvosokat, akik többek között empátiával, humánummal, más nívón végzik munkájukat, a díjjal pedig megkapják azt a fajta megbecsülést, hogy követendő példák lehessenek a fiatalabb orvosok előtt. Ez az, amit az emberek elismerésre méltónak tartanak, ez a fajta orvoslás az, amire szavaznak, amire szükségük van. Túl azon, hogy az ilyen orvosokat elismerjük, egyfajta visszajelzés is az orvostársadalom felé, hogy mit tart a társadalom értéknek az egészségügyben.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölés, a Nobel-díjas professzor születésnapján – szeptember 16-án – kezdődött és november 16-ig adhatják le jelölésüket a páciensek. Szavazni a jelöltekre 2020. február 16. és március 16. között lehet és a díjat 2020. április 23-án adja át a díj alapítója, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány. Mint az elmúlt két évben, hat régióból 7 közönségdíjas orvost díjaznak, valamint egy különdíjast a 40 év alatt és egy életműdíjat ítélnek oda 40 év feletti Magyarországon praktizáló, magyar nyelvet beszélő orvosnak. A díjhoz idén csatlakozik az egészségügyi szakdolgozói különdíj, ahol személyt vagy egy osztályt lehet jelölni, akik közül 1 kerül díjazásra. A szervezők köszönettel várják a páciensektől megható, igaz történeteikkel a jelölést.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink