• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvossztrájk: felülvizsgálhatják a magánban végzett orvosi munkát

Hírek 2024.02.02 Forrás: MTI
Orvossztrájk: felülvizsgálhatják a magánban végzett orvosi munkát

A Szlovéniában kormányzó koalíciós pártok az orvosok magánszolgáltatóknál végzett munkájának felülvizsgálatát követelik a minisztertől.

A Szlovéniában kormányzó koalíciós pártok csütörtökön felszólították az egészségügyi minisztériumot, hogy vizsgálja meg, van-e még érvényes jogalapja annak, hogy az állami egészségügyben foglalkoztatott orvosok szabad idejükben magánszolgáltatóknak dolgozhassanak - tájékoztatott a szlovén közszolgálati televízió.

A koalíciós pártok szerint ugyanis több sztrájkoló orvos nem volt hajlandó betegeit az állami egészségügyi intézményben ellátni, ehelyett ahhoz a magánszolgáltatóhoz irányította őket, ahol maga is dolgozott.

Az orvosok és fogorvosok szakszervezete (Fides) 18. napja sztrájkol magasabb béreket követelve, és mivel a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az orvosok mintegy fele úgy döntött, hogy elkezdik visszavonni a túlórázáshoz adott hozzájárulásukat, és legfeljebb heti 48 órát fognak dolgozni.

Ahhoz, hogy egy orvos a rendes munkája mellett egy magánintézményben is praktizálhasson, a munkáltatója beleegyezésével kell rendelkeznie. A hozzájárulás megszerzéséhez számos feltételnek meg kell felelni, többek között a túlórára való hajlandóságra is.

Valentina Prevolnik Rupel egészségügyi miniszter szerdán találkozott a közkórházak vezetőivel, és azt a tájékoztatást kapta, hogy a túlórák elutasítása egyelőre nem okozott problémákat. Ennek ellenére az tervezik, hogy szükség esetén átszervezik a munkát, visszavont dokumentumok többsége ugyanis márciusban lép hatályba.

Szlovénia 26 közkórházából hétben az orvosok nem vonták vissza a túlórához való hozzájárulásukat, van azonban kórház, ahol az orvosok több mint fele döntött úgy, hogy nem vállal túlórát.

A Dnevnik című szlovén napilap csütörtöki vezércikkében elítélte az orvosok legutóbbi lépését, mondván, hogy ami történik, az túlmutat "az állítólag jogos bérkövetelésekért folytatott munkabeszüntetésen", melynek legnagyobb áldozatai "az orvosi béreket finanszírozó betegek".

A lap egy nemrég készült közvélemény-kutatásra is felhívta a figyelmet, amely szerint a lakosság 74 százaléka ellenzi, és mindössze 19 százaléka támogatja az orvosok sztrájkját.