• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összesítésben bronzérmesek a magyar szervátültetett versenyzők az Eb-n

Hírek MA 09:50 Forrás: Weborvos
Összesítésben bronzérmesek a magyar szervátültetett versenyzők az Eb-n

Az 56 magyar induló 55 első, 46 második és 28 harmadik helyet szerzett a 25 ország részvételével 10 sportágban megrendezett kontinensviadalon.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatottja a harmadik helyet szerezte meg 25 ország összesített pontversenyében a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán, Lisszabonban. A 25 országból érkezett több mint 500 fős mezőnyben a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem akadály a kimagasló sportteljesítmény elérésében - tudatta közleményben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.

A máj-, szív-, tüdő-, csontvelő-, vesetranszplantált, valamint művesekezelt és veseátültetésre váró magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon - írták.

„Ezek a lenyűgöző eredmények és a sportszerű küzdelmek nemcsak a sportolók elszántságát és kitartását tükrözik, hanem a háttérben állók áldozatos munkáját is. Az életmentő orvosokét, a fáradhatatlanul gondoskodó szakdolgozókét, az inspiráló edzőkét, a feltétel nélkül segítő családtagokét és egyesületekét és a támogatókét, akik töretlenül hisznek bennünk – fogalmazott Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. – Ezek a sikerek mindannyiunkat felemelnek, és erőt adnak, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat. A szervátültetés nem befejezés, hanem egy új kezdet: lehetőség arra, hogy teljes életet éljünk, és akár a sportban is kiteljesedjünk. Ezek a sikerek az ismeretlen és az élő donorokéi is. Nélkülük nem lehetnének itt a sportolóink, és nem írhatnánk ezt a történetet.”

A legfiatalabb magyar versenyző, a 16 éves, kombinált vese- és májátültetett Varga Dominik két bronzérmet szerzett asztaliteniszben. A csapat legidősebb tagja, a 72 éves, szívátültetett Pengő László, úszásban remekelve 4 arany- és 1 ezüstérmet nyert. A magyar csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzője, a 22 éves Jakucs Edina is kiemelkedő teljesítményt nyújtott: asztalitenisz-egyéniben ezüst-, női és vegyes párosban két aranyéremmel lett gazdagabb.

Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője is a hazai csapat tagja volt. A 21 éves, csecsemőkorától májátültetett Domonkos Ádám az egyéni úszásnemekben négy aranyérmet, majd az ezüstérmes vegyes váltóban és az aranyérmes gyorsváltóban, ezenkívül az 5 kilométeres utcai futásban ezüstérmet szerzett.