• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Öt kórházban is lekapcsolták a távfűtést Temesváron

Hírek 2021.10.27 Forrás: MTI
Öt kórházban is lekapcsolták a távfűtést Temesváron

A kórházak egyelőre a légkondicionáló berendezéssel próbálják melegen tartani a kórtermeket, és több takarót adtak a betegeknek.

Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Hozzátette: folytatják a tárgyalásokat kis mennyiségű gáz vásárlásáról, amely lehetővé tenné, hogy a rendelkezésre álló készletekből elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat. A polgármester drámainak nevezte a helyzetet, és közölte: a parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

A fizetésképtelenség megállapításával - mely a romániai jogrend szerint a csődeljárás első lépése - a törvényszék kedden csődbiztost nevezett ki a Colterm távhőszolgáltató mellé.

Dominic Fritz korábban közölte, hogy a Colterm a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. A polgármester viszont azt jelentette be, hogy az önkormányzati testület keddi ülésén a szolgáltatás árának a megkétszerezésére tesz javaslatot, hiszen a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

A polgármester hangsúlyozta: a Coltermnek a korábbi ciklusokban felhalmozott adósságai teszik kritikussá a helyzetet. Az elmúlt egy évben - mióta átvette a város vezetését - nekiláttak az adósság visszafizetésének. Hozzátette: csak ebben az évben 137 millió lejt (9,8 milliárd forint) fizetett a város a szolgáltatónak. Az összegből két iskolát lehetett volna felépíteni. Megjegyezte: nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával város jövőjét élik fel. Azt is hozzátette: hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni.

Dominic Fritz elmondta: a temesvári Románia második legnagyobb távhőszolgáltató rendszere a bukaresti után. Úgy vélte: az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.

A temesvári önkormányzati testület kedd délutáni ülésén nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről. A lakóközösségek szövetségének a kérésére a polgármester visszavonta, és - ígérete szerint - közvitára bocsátja az áremelési határozati javaslatot - közölte a Tion.ro helyi portál.

A Pressalert.ro temesvári hírportál arról számolt be, hogy a kórházak egyelőre a légkondicionáló berendezéssel próbálják melegen tartani a kórtermeket, és több takarót, köztük villanyfűtéses takarókat adtak a betegeknek. Az Agerpres hírügynökség ismertette a fűtés nélkül maradt temesvári kórházak igazgatóinak a közös levelét, amelyben arra kérik a gázszolgáltató cégeket, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kórházak fűtéséért, amiként az egészségügyi rendszerben dolgozók is teszik. Az E.On gázszolgáltató kedden felajánlotta, hogy biztosítja a kórházak fűtéséhez szükséges földgázt. A tanácsülésen azonban Dominic Fritz polgármester elmondta: a kórházak többsége a távhőhálózatra van rákapcsolva és nem rendelkezik saját hőközponttal, ezért a felajánlás nem oldja meg a krízishelyzetet.

A Temes megyei önkormányzat elnöke, Alin Nica bejelentette: az önkormányzat szerdán céltámogatást utal át a megyei sürgősségi kórháznak, hogy az intézmény újra működőképessé tehesse saját hőközpontját. A kórház menedzsere elmondta: a hőközpont 2006 óta nem működött. "A kórház vezetése vállalta, hogy mindent megtesz a művelet gyors elvégzéséért a beutaltak védelmében, akiknek semmi esélyük nincs, ha egyszerre kell a betegséggel és a hideggel küzdeniük" - idézte a Pressalert.ro Alin Nicát. 

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban napos idő várható Temesváron, de éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink