• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötletmaraton egyetemistákkal a Richtertől az egészségmegőrzésről

Hírek 2024.03.08 Forrás: Weborvos
Ötletmaraton egyetemistákkal a Richtertől az egészségmegőrzésről

Az idei Richter MindRun ötletmaratonon újabb fontos társadalmi problémák megoldására keresték a választ az egyetemisták.

A Richter Gedeon Nyrt. immár harmadik alkalommal rendezte meg az egyetemistákat megcélzó ötletmaraton versenyét, a Richter MindRunt. A megmérettetésre a hallgatók választott egyetemüktől függetlenül pályázhattak, a döntősöket pedig a verseny fiatal tudós mentor csapata választotta ki. A 24 órás próbatétel célja, hogy a résztvevők inspiráló, kreatív környezetben, csapatban dolgozva hozzanak új, megvalósítható és fenntartható megoldásokat valós társadalmi problémákra - adta hírül a vállalat közleménye.

Az idei projektfeladat középpontjába olyan innovatív, hosszú távon is fenntartható ötletek kidolgozását várták a résztvevőktől, amelyek a kellő tudományos megalapozottság mellett a Z-generáció testi egészségmegőrzését helyezik fókuszba, legyen szó akár a biológiai óra fontosságáról, a mozgásszegény életmódról, súlyproblémákról, termékenységmegőrzésről vagy akár az egészséges táplálkozásról.

A csapatok munkáját, a prezentációra való felkészítését a 2024-es verseny során is olyan kiváló mentorok segítették, mint Dr. Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológus, a Bécsi Orvostudományi Egyetemen Higiéniai és Alkalmazott Immunológia Intézet munkatársa, Kis-Tóth Ágnes, asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai Intézetének mestertanára, Zsiros László Róbert PhD, tudományos kommunikációs szakértő, Bajcsi Áron PhD hallgató, ScUP alapító, a Tudomány-ON házigazdája és Dr. Papp Benjamin Tamás, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai laboratóriumának PhD hallgatója, ScUP alapító.

Az ötletmaratonon kidolgozott projektötleteket a csapatok az esemény utolsó napján prezentálták a szakmai zsűrinek, melynek tagjai: Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR- és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese, Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester és Dr. Szentirmay Éva, a Richter Gedeon Nyrt. Iparjogvédelmi osztályvezetője voltak.

„Úgy gondolom, hogy az új, innovatív megoldások kidolgozásához elengedhetetlen, hogy kellő figyelmet fordítsunk a Z-generáció ötleteire. Fontos megismernünk, hogy milyen problémák foglalkoztatják őket, és milyen nézőpontokból közelítenek meg egy-egy kihívást. Hiszen ezek újfajta perspektívaként, fontos jelzésként szolgálhatnak számunkra is. Jó volt látni, hogy a résztvevők saját, eddig megszerzett tapasztalataikat felhasználva mekkora felkészültséggel és érdeklődéssel viszonyultak a felvázolt társadalmi probléma iránt, és ennek eredményeként idén is rendkívüli részletességgel kidolgozott, színvonalas projektterveket ismerhettünk meg” – mondta el Csaba Lajos a versenyt követően.

A Richter MindRun győztese a Bajcsy Áron által mentorált MértékKel(l) elnevezésű projekt lett. A Beke Zoltán (Semmelweis Egyetem), Bogáthy Edina (Debreceni Egyetem), Dajka Mikolt (Károli Gáspár Református Egyetem), Pataki Katalin (Szegedi Tudományegyetem), Ujvári Gábriel (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) és Turú Annamária (Budapesti Corvinus Egyetem) hallgatókból álló csapat több oldalról közelítette meg az egészséges életmód kérdéskörét. Ötletük kiindulópontját az adta, hogy különösen az egyetemi vizsgaidőszakok során sok esetben háttérbe szorulhat a rendszeres és egészséges táplálkozás jelentősége. Megoldásuk központi eleme, hogy csökkentsék a közösségi média és az influencer marketing egészséges étkezési és életvezetési szokások kialakítására gyakorolt sokszor káros hatását, valamint az egysíkú és nem megfelelő táplálkozás, vagy akár a mértéktelen táplálkozás arányát a fiatalabb generáció tagjai között. A program lényege, hogy országos lefedettséggel, megfelelő mértékű edukációval - az influencerek által közvetített üzenetek mellett - a szakemberek tanácsai is kellő publicitást nyerhessenek. Az információk terjedését különböző edukatív célú kitelepülésekkel, interaktív szimulációkkal, látványos kísérletekkel és „szakember simogatóval” valósítanák meg, ahol a különböző szakterületek képviselőivel (pl.: pszichológus, dietetikus) beszélgethetnének a hallgatók.

Az 5 csapat munkája alapján kidolgozott ötletek mindegyike egyedi, új megközelítésmódot tartalmazott, így a győztes csapat kiválasztásán túl a zsűri döntése alapján idén is kiosztott egy különdíjat. A verseny különdíjasa a Zsiros László Róbert által mentorált csapat lett, a Ciklus séta projektötletével. A 6 fős csapatot Dabóczi Réka (Semmelweis Egyetem), Endrész Balázs (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Fekete Marcell (Budapest Corvinus Egyetem), Rádai László (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Soós Noémi (Semmelweis Egyetem) és Urbán Zsófia (Semmelweis Egyetem) alkotta. Projektötletükben egy olyan egyetemistáknak szóló verseny kidolgozását vázolták fel, amely a menstruációs szegénységre hívja fel a figyelmet, és mindkét nem számára segítséget nyújthat a női test működésének megértéséhez. A túrával egybekötött verseny során a különböző állomásokon a menstruációval és termékenységgel kapcsolatos ismereteket és tévhiteket dolgoznának fel interaktív, játékos formában. A nevezési díjat minden esetben a versenyzők által vásárolt tisztasági betétek jelentenék, amelyet egy jótékonysági szervezettel juttatnának el a rászorulók számára. Az ötlet jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon tízből egy nőt érint a menstruációs szegénység problémája, így a résztvevők saját tudásuk fejlesztése mellett hozzájárulhatnának egy fontos társadalmi ügy mérsékléséhez.

Legolvasottabb cikkeink