• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pandémia: vasárnapi hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.16 Forrás: MTI
Pandémia: vasárnapi hírek a nagyvilágból

Törökország fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken. A járvány enyhült, az oltási hajlandóság emelkedett Németországban.

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Az előzetesen felvázolt nyitási programnak megfelelően az eddigi hatról harmincra emelkedett azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben, például lakásokban hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket. Az éttermek, pubok és bárok - amelyek eddig csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket - hétfőtől megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is.

Sok vendéglátóhely azonban erre már nem lesz képes. Két üzleti és szakmai tanácsadó cég, az AlixPartners és a CGA a hétfői nyitási időpont elé időzített közös felmérésében közölte: a tavaly márciusban elrendelt első korlátozási rendelkezéscsomag életbe lépése óta a nagy-britanniai éttermek 9,7 százaléka megszűnt. A tanulmány szerint az átlagon belül még súlyosabb a veszteség azon éttermek a körében, amelyek a közepes árfekvésű, "hétköznapi" piaci szektorba tartoztak, és így a legnépesebb vendégkört vonzották: az e kategóriába tartozó éttermek 19,4 százaléka tönkrement.

Hétfőtől ugyanakkor kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül, úgy, hogy az utazók az éjszakákat is otthonaiktól távol, a szálláshelyeken tölthetik. A turisztikai célú külföldi utazások eddigi teljes tilalma is megszűnt hétfőn, de ebben továbbra is jelentős korlátozások maradtak érvényben.

A brit kormány új szabályozása alapján az eddigi tilalmat a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer váltja fel, és ez határozza meg, hogy Angliába mely országokból lehet beutazni tíz nap kötelező karantén nélkül. A zöld kategóriás országokba az Angliában élők hétfőtől turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk. Ebbe a kategóriába azonban a brit kormány egyelőre csak tizenkét országot sorolt be. Erre a listára Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel, így Magyarország sem, amely a többi uniós országgal együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között szerepel hétfőtől.

A vörös kategóriába sorolt országokból külföldi állampolgár nem léphet be Angliába. A brit, az ír és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldi állampolgárok beutazhatnak ezekből az országokból, de a kormány által kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük tíz napot, saját költségükön.

A hétfőn életbe lépett szabályok a nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején elrendelt korlátozások eddigi legszélesebb körű enyhítését jelentik. A brit kormány a minap az ötfokozatú skálán egy szinttel alacsonyabbra, a középső - hármas - fokozatra csökkentette a járvány intenzitását jelző készültséget. Február óta másodszor csökkent a készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását. Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor a Downing Street által hétfőn közzétett nyilatkozatában arra intette a lakosságot, hogy a mostani nyitás után is "nagy adag elővigyázatosságra" van szükség.

Johnson mindenkit arra kért, hogy a korlátozás nélkül megrendelhető, 30 perc alatt eredményt mutató gyorstesztekkel hetente kétszer vesse alá magát szűrésnek, akkor is, ha nincsenek a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségre utaló tünetei. A kormányfő azt is kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát. Johnson hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: a kormány szoros figyelemmel követi a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variáns elsősorban északnyugat-angliai gócpontokban észlelt terjedését, és gyorsan közbelép olyan térségekben, ahol emelkedésnek indul a fertőződések száma. Hozzátette ugyanakkor: jelenleg nincsenek olyan adatok, amelyek arra utalnának, hogy az állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) fenntarthatatlan nyomás nehezedne, és az oltási program is gyorsul.

Szerbiában meghaladta a négymilliót a beadott oltások száma
Meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni vakcinák száma Szerbiában vasárnapra - közölte a belgrádi kormány.

A tájékoztatás szerint eddig több mint 1,7 millióan már a második adag oltást is megkapták.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése szerint amennyiben továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, és nő a beoltottak aránya, június 21-e után szinte teljes nyitásra lehet számítani az országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 705-tel 705 890-re, Koszovóban negyvennel 106 185-re, Észak-Macedóniában 112-vel 154 637-re, Montenegróban 75-tel 98 778-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 170-nel 201 893-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6664-re, Koszovóban hárommal 2222-re, Észak-Macedóniában 13-mal 5197-re, Montenegróban néggyel 1560-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 8961-re emelkedett.

A járvány enyhült, az oltási hajlandóság emelkedett Németországban
Tovább lassult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése Németországban, a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltás elfogadottsága pedig emelkedett a hét végén közölt adatok szerint.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - az ország egészét tekintve vasárnap már sorban a harmadik napja 100 alatt volt, 83,10-en állt, az előző napi 87,30 és az egy héttel korábbi 118,60 után.

A hétnapi fertőzésgyakoriság csaknem két hónapig, március 20. óta folyamatosan 100 felett volt országos szinten.

A mutató alakulása alapján működtetik az úgynevezett vészfékrendszert, amely előírja, hogy mindenütt egyforma korlátozásokkal, a többi között éjszakai kijárási tilalommal kell fékezni a SARS-CoV-2 terjedését, ha tartósan 100 felett van a járvány erejét kifejező mutató értéke.

Tartósan száz alatti hétnapi fertőzésgyakoriságnál a tartományi kormányok saját hatáskörben alakíthatják a járványügyi szabályokat a területükhöz tartozó közigazgatási egységekben.

Vasárnap a 412 közigazgatási egység - járás, város, nagyvárosi kerület - nagyjából kétharmadában, 271-ben a százas határérték alatt volt a mutató, így a következő napokban Németország nagy részén lazíthatják a korlátozásokat, ha tartós lesz a járvány lassulása.

A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például a tervek szerint május 20-án elindulhat a strandszezon és kinyithatnak egyebek között a kertmozik és a vendéglők teraszai, kertjei.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 8500 fertőződést regisztráltak, 33 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi 12 656-nál. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 71-re csökkent az egy héttel korábbi 127-ről.

A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így 3 593 434 fertőződést és 86 096 halálos áldozatot regisztráltak Németországban.

A járvány enyhülése a minden korábbinál szigorúbb korlátozások mellett a több mint 140 napja tartó oltási kampánynak tulajdonítható. Az oltási hajlandóság az első adagok beadása - 2020. december 27. - óta emelkedett. Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 74 százaléka hajlandó beoltatni magát, vagy már kapott is legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. A kampány kezdetén 9 százalékponttal alacsonyabb, 65 százalékos volt az oltást támogatók aránya.

Ugyancsak december vége óta 19 százalékról 15 százalékra csökkent az oltást minden körülmények között elutasítók aránya, a bizonytalanoké pedig 16 százalékról 11 százalékra - mutatta ki a YouGov közvélemény-kutató társaság.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 36,5 százaléka - 30 392 841 ember - kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 9 060 934 ember, a lakosság 10,9 százaléka rendelkezik.

Az előző hét napon átlagosan 695 200 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 8 embert oltanak be a Covid-19 ellen.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Törökország fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken
Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő "teljes zárlaton", amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány romló mutatói miatt vezettek be - közölte vasárnap a török belügyminisztérium. Az új intézkedéscsomag június 1-ig lesz érvényben.

A rendelkezések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás két évfolyamtól - a 8. és a 12. évfolyamtól - eltekintve online formában folytatódik.

A 18 év alattiak esetében feloldják a lakhely elhagyását a 10 és 14 óra közötti idősávban engedélyező rendelkezést, mozgásszabadságukra ezentúl rájuk is a főszabályok vonatkoznak. A 65 év felettiek esetében viszont ez csak akkor válik lehetővé, ha az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A tömegközlekedést az említett két korcsoport továbbra sem veheti igénybe.

A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbiak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

A június 1-ig tartó időszakban az élelmiszerboltok hétvégénte kizárólag "alapvető szükségletet" jelentő termékeket árusíthatnak, illetve lakodalmat is tilos lesz még tartani.

A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ezen rendelkezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.

A török vezetés először április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től egészen május 17-én reggel 5 óráig "teljes lezárást" rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.

Törökországban a járványügyi adatok nagymértékben javultak az utóbbi hetekben. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, a napokban pedig már 11 ezer közelében alakult. Ugyan ez még mindig elmarad Recep Tayyip Erdogan török elnök azon célkitűzésétől, hogy a "teljes lezárással" a napi esetszámokat legalább 5000 alá vigyék le.

Ráadásul a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben. A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most szombaton pedig még mindig 236 volt.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 14 millió 941 ezer, míg a másodikat 10 millió 820 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult.

Emellett Törökország április végén megállapodást kötött 50 millió adag orosz Szputnyik V vásárlásáról is. A beszerzésen felül Törökország a készítmény gyártásáról szintén szerződést írt alá Oroszországgal.

Legolvasottabb cikkeink