• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénteken ismét Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Hírek 2024.09.25 Forrás: ELTE - Weborvos
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája az ELTE-n

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon idén is indul csoporthipnózis és robotika workshop, lesz klímaszorongás mérés is.

Idén már 20. alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját. Szeptember 27-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 200 ingyenes programmal, köztük látványos bemutatókkal és izgalmas előadásokkal csatlakozik Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepéhez - áll az ELTE közleményében.

A Kutatók Éjszakája fő célja megmutatni, hogy a tudományos kutatások mennyire fontos szerepet töltenek be a körülöttünk lévő világ megértésében. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes programsorozat közelebb hozza a tudományokat a mindennapokhoz, ezáltal pedig rengeteg fiatalt inspirál tudományos és innovációs karrierre.

Az ELTE kutatói kezdettől fogva részt vesznek az Európai Bizottság által kezdeményezett rendezvényen, és minden évben sokakat vonzó előadásokkal mutatják be legújabb felfedezéseiket. Az Állam- és Jogtudományi Karon megtudhatjuk, hogy kikezdheti-e részben a jogászság jövőjét a mesterséges intelligencia, míg a Bölcsészettudományi Karon virtuális utazást tehetünk az ókori olympiai játékok színhelyére, felfedezhetjük a világ ízeit és kultúráit a Bábel Bisztróban, a bátrabbak elmélkedhetnek a világvégéről,  de lesz könyvtári és uráli szabadulószoba is.

Az Informatikai Karon lesz drónos akadálypálya, LEGO-szortírozó, holografikus kirakójáték, de készíthetünk akár saját földgömböt is. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon szó lesz a négyzetrácsban megbúvó számolási zavarról, a Társadalomtudományi Karon pedig idén is lesz kocsmakvíz, valamint bemutatkozik a társadalmi helyzeteket szimuláló interaktív színházi társasjáték, a Szociopoly.

Évről évre kiemelkedő az érdeklődés a Természettudományi Kar látványos bemutatói iránt. Az idei évben is csaknem 60 program közül lehet válogatni: rendeznek többek között evolúciós kerekasztalt és kutyaetológia konferenciát, lesznek klímajátékok, vegyész olimpia, poligráfiás hazugságvizsgálat, valamint genetikai modellélőlény simogató is.

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon idén is indul csoporthipnózis és robotika workshop, lesz klímaszorongás mérés és szó lesz az etikus divatfogyasztás kihívásairól. A szombathelyi Savaria Egyetemi Központ csillagvizsgálójában sétát tehetünk a csillagos égen, készíthetünk mikroszkópos fotót és mindent megtudhatunk a trópusi kutatómunka szépségeiről és veszélyeiről.

A programkínálatban kifejezetten a fiatalabbaknak szól a Fantasy fiataloknak – avagy mágia germán módra előadás, a serdülők pedig az ELTE TTK Biológiai Intézetében részt vehetnek a nekik szóló testfejlettségi-állapot szűrővizsgálaton is.  

Az ELTE összes programja az alábbi oldalon érhető el.

Kapcsolódó hírek