Az elmúlt években az iskolai menzák háromnegyedéből teljesen eltűntek például a mesterséges ételízesítők.
Jól látható a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések pozitív hatása, a fokozatos áttérés radikális változásokat hozott az iskolai étkeztetésben az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence hangsúlyozta: a legfontosabb cél a túlsózottság csökkentése volt, amely érezhető mértékben, 8,6-ról 6,7 grammra csökkent étrendenként. Ezzel meg lehet előzni, hogy a gyerekek olyan ízvilághoz szokjanak hozzá, amely harminc-negyven év múlva akár betegségeket is okozhat - jegyezte meg.
A menzareform és az iskolagyümölcs-program egyaránt egészségesebb ételekhez szoktatja a diákokat - mondta. Az elmúlt években az iskolai menzák háromnegyedéből teljesen eltűntek például a mesterséges ételízesítők. Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz, a naponta többször gyümölcsöt fogyasztó gyerekek aránya pedig tíz év alatt 45-ről 65 százalékra emelkedett - ismertette.
Az egészségesen eltöltött évek száma a genetikai adottságok mellett nagyban az életmódtól függ, ezért fontos, hogy a mindennapi testnevelés órákon az iskolások megismerhetik és megszerethetik a sportokat, ezzel hozzászoknak egy mozgásban gazdag életformához - mutatott rá. Megjegyezte: a mindennapos testnevelésnek többek között az is köszönhető, hogy Európában a magyar iskolások mozognak a legtöbbet.