• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Preeklampszia: szűrést javasol a nőgyógyász szakorvos

Hírek 2023.05.22 Forrás: Rózsakert Medical Center
Preeklampszia: szűrést javasol a nőgyógyász szakorvos

Magyarországon minden ötvenedik terhesség szövődik preeklampsziával, hazánkban mégsem elterjedt a szűrés.

A preeklampszia az összes terhesség akár két százalékában is előfordul, rendkívül súlyos következményekkel az anyánál és a magzatnál egyaránt. Éppen ezért óriási előrelépés, hogy a preeklampszia kialakulásának kockázata már a 12. héten szűrhető, sőt – a legújabb kutatások szerint – kialakulásának esélye is csökkenthető. A legfontosabb: időben kell szűrni és elkezdeni a kezelést, különben az hatástalan. Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang specialista, az RMC Magzati Medicina Központjának főorvosa összegyűjtötte a tudnivalókat, melyekkel minden (leendő) kismamának és apukának tisztában kell lennie.

A preeklampszia, korábbi nevén toxémia vagy terhességi mérgezés egy súlyos állapot. A várandósság második felében jöhet létre. Elsődleges tünete az anyai magas vérnyomás és fehérje vizelés. Kezeletlen esetben súlyos anyai, illetve magzati károsodásokat okoz. Gyakran fordul elő. Magyarországon minden ötvenedik terhesség szövődik preeklampsziával. A koraszülések jelentős részéért is ez a kórkép a felelős. A preeklampszia veszélye, hogy súlyos és tartós anyai és magzati károsodást, legrosszabb esetben pedig akár halált is okozhat. Az anyánál vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel.

Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. A preeklampszia nem minden esetben múlik el a szülés után. Az is előfordul, hogy a szülés után alakul ki.” - mondja Dr. Csermely Gyula.

Kevesen tudják, hogy a preeklampszia kialakulása megelőzhető, illetve nagy biztonsággal meg tudja mondani az orvostudomány, hogy ki veszélyeztetett. Egy évekig tartó, a világ több országára kiterjedő, alaposan megtervezett és kivitelezett kutatás[1] óta tudjuk, hogy az alacsony dózisú aszpirin alkalmazása jelentősen csökkenti a preeklampszia kialakulásának esélyét.

Az is kiderült, hogy az első trimeszteri vizsgálat során végzett preeklampszia szűrés során nagy biztonsággal kideríthető, hogy kinél érdemes az aszpirin kezelést elkezdeni. Fontos tény, hogy a megelőző kezelést a 16. terhességi hét előtt el kell indítani, különben hatástalan. Ezért lényeges, hogy a 12.heti preeklampszia szűrés minél több várandósnál megtörténjen. „A szűrés az anyai kórelőzmény felvételén, négyszer ismételt vérnyomás mérésen, ultrahangos, illetve vérvizsgálaton alapul, amely az első trimeszteri ultrahang szűrés keretében szinte minimális többletmunkával kivitelezhető. Ne felejtsük el, hogy az anyai koraterhességi alacsony vérnyomás, önmagában egyáltalán nem biztosíték arra, hogy valakinél nem alakul ki a kórkép. Jellemzően a később preeklampsziás betegek normál vérnyomás értékkel kezdték a várandóságot” – avat be Dr. Csermely Gyula.  

Magyarországon jelenleg nincs ingyenes országos preeklampszia szűrés. „Tekintettel arra, hogy a szűrés és az aszpirin terápia egy nagyon súlyos és gyakori - például a Down-szindrómánál jóval gyakoribb, és nem egyszer súlyosabb magzati következményekkel járó - kórképet előz meg, minden várandós számára  erősen ajánlott” – javasolja Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász, auditált ultrahang specialista.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28741785/

Legolvasottabb cikkeink