• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Rákkutatás: tudomány a betegágyak mellett

Hírek 2021.07.31 Forrás: Weborvos
Rákkutatás: tudomány a betegágyak mellett

Hogyan lehet feldolgozni, ha 30 évesen a rákból való gyógyulás ára a spontán vizelési és székelési képesség elvesztése?

Alapvetően változhat meg egyes daganattípusok kezelése a jövőben, más betegségtípusok terápiáiban ugyan nem látszik áttörés, de a kezelések finomhangolásával az eredményesség szintén javulhat. Az ingyenes, országos Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma a legfrissebb rákkutatási eredmények ismertetésén túl foglalkozik a daganatos betegek bőrvédelmével, az életvégi hospice ellátással, riportjaiban betegek történetein keresztül mutat be tanulságos eseteket.

A nyár a tudományos dömping ideje a rákkutatásban, az évszak ugyanis hagyományosan a világ egyik legfontosabb orvosi fórumaként számon tartott Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusával kezdődik, ahol onkológiai kutatási eredmények százait hozzák egyszerre nyilvánosságra. Amint arra B. Papp László főszerkesztő rámutat, a nemzetközi konferenciát immár másfél évtizede követi a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szimpóziuma, ahol a felkért előadók a nemzetközi eredményeket bemutatják a magyar szakorvosoknak – a Rákgyógyítás Magazin pedig közérthető módon tolmácsolja az elhangzottakat a hazai betegek és hozzátartozók számára. A most megjelent lapszámban szó van az immunterápiák használatának előnyeiről és korlátairól, a fiatalabb korban megjelenő vastagbél- és végbélrákról, a tüdőrák terápiáiról, a veserákról és hólyagrákról elhangzott kutatási beszámolókról. Elismert rákkutatók nyilatkoznak a ráksejtek működését megérteni hivatott tumorbiológia legújabb felismeréseiről. 

Mind a daganatos betegségeknek, mind a sebészi, a gyógyszeres vagy sugárkezeléseknek lehetnek bőrt érintő mellékhatásai, illetve a daganatos betegeknél is fokozottan figyelni kell a rendszeres bőrrákszűrésre. A lap a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett online betegfórum nyomán részletes útmutatást ad a betegek bőrvédelmének gyakorlati tudnivalóiról. 

A testi és lelki trauma mellett hozhat-e megkönnyebbülést egy mellrákos beteg számára, amikor felébred egy melleltávolító műtét után? Hogyan lehetséges, hogy tudatos, felkészült, racionális betegeket is rá tudnak venni termékügynökök sok százezer forintos, „a vizet is harmonizálni képes” eszközök megvásárlására? Hogyan lehet feldolgozni, ha 30 évesen a rákból való gyógyulás ára a spontán vizelési és székelési képesség elvesztése? Válaszok a betegekkel készült riportokban. 

Gyakran túl későn fordulnak a végstádiumba kerülő betegek, illetve hozzátartozóik a hospice szolgálatokhoz, holott a szakszerű, a testi és lelki nehézségeket egyaránt csökkenteni hivatott életvégi ellátás nemcsak napokról, hanem akár hónapokról is szólhat. A hazai hospice mozgalom 30 éves jubileumáról szóló cikk legfontosabb tanulsága: a hospice szolgálattal való kapcsolatfelvétel nem lemondás az életről, hanem az egyik legfontosabb dolog, amit a beteg önmagáért vagy a hozzátartozó a betegért megtehet. 

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra. Az újságot a betegszervezeteken keresztül, valamint egyedileg megrendelve is megkaphatják a betegek és a hozzátartozók. A lap ingyenességét és a hirdetésektől mentes, szakmailag független betegtájékoztatást a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a kiadó Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány biztosítja. A negyedévenként megjelenő újság lapszámainak jegyzéke elérhető a www.rakgyogyitas.hu oldalon, továbbá a www.facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Legolvasottabb cikkeink