• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rekordot futottak a szervátültetettek az Ultrabalatonon

Hírek 2019.05.17 Forrás: Weborvos
Rekordot futottak a szervátültetettek az Ultrabalatonon

A szervátültetettek a hosszabb életért futottak, hogy bebizonyítsák: új szervvel is lehet teljes életet élni.

A világon egyedülálló módon, 39 szervátültetett és 2 dializált futóból álló FMC Hősök csapata 24 óra, 15 perc, 14 másodperc alatt váltóban teljesítették az Ultrabalaton futás 220.1 km-es távját. 

A szervátültetettek hosszabb életéért futottak, hogy bebizonyítsák: új szervvel is lehet teljes életet élni, és hogy felhívják a figyelmet a Szövetség új életre felkészítő programjára, amely 5 év után támogatás hiányában sajnos leállt. 

 

„Vágyaink vannak, szeretünk élni, és nem falt fel minket a betegség” – mondta egy 9 hónapja tüdőátültetésen átesett futó. 

Volt közöttük szívátültetett, tüdőátültetett, vese- és májátültetett, csontvelő átültetett és művesekezelt futó is, valamint kombinált szervátültetettek. Közöttük is igazi csoda az a tüdő és májátültetett fiú, aki 21.5 km-t futott. A legfiatalabb futó14, a legidősebb 65 éves volt.

 

Az ötlet adója és támogatója a Fresenius Medical Care magyarországi cégcsoportja volt, amelynek felkérésére azonnal igent mondott a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, aki a csapathoz megszervezte a 40 szervátültetett részvételét.

 „Próbált Ön már új életet kezdeni? És szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő, vagy nem ver a szív? A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma szükséges, és ezt meg kell tanulni.

Erre készít fel a Képzett Beteg Program, amelyet a Magyar Szervátültetettek Szövetség adományokból és támogatásokból ingyenesen tart. Célja, hogy információ hiánya vagy téves információ miatt ne vesszen el szerv és ne haljon meg beteg. Márpedig a szervkilökődés kezelése vagy az ismételt átültetés évente százmilliókban mérhető plusz költséget jelent és nem minden beteg éli ezt már meg. 

Ezért is fájdalmas, hogy a háromnapos, nemzetközi díjat is nyert képzést 5 év, 18 alkalom és 700 résztvevő után támogatás hiányában le kellett állítaniuk. Ennek a programnak a támogatására is buzdítottak futóink a Balaton körül. 

A mozgás plusz éveket jelent a szervátültetetteknek

Minden ember életében kiemelt jelentősége kellene, hogy legyen a rendszeres sportolásnak és egészséges táplálkozásnak, a szervátültetetteknek vagy művese kezelteknek mindez létkérdés is.

"Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint harminc százalékkal is meg lehet növelni a beültetett szerv élettartamát a rendszeres sportolással – hívta fel a figyelmet Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. –  "Azoknak  a gyógyszereknek, amit élethosszig szedni kell annak érdekében, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatása van. Ezeket a mellékhatásokat  pedig leghatékonyabban  a rendszeres mozgással lehet csak csökkenteni, és ahogy szokták mondani, a láb mindig kéznél van.  

Világversenyeken is az első ötben végeznek 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége sportolási lehetőségeket, edzőket is igyekszik térítésmentesen biztosítani a rászorulóknak, hogy minél többen mozogjanak rendszeresen.A szervátültetettek nemcsak szabadidős sportokban mérettethetik meg magukat, kétévente Világjátékokat, a köztes években pedig Európa Bajnokságokat  is rendeznek számukra. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, a magyar sportolók tizenegy sportágban állnak rajthoz, úgymint röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque. „Reményeink szerint, ahogy eddig is, az országok rangsorában a dicsőséges első ötben fognak végezni a világversenyen.”

 

 

Legolvasottabb cikkeink