• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Román orvosi kamara: néhány megyében dolgozik a romániai orvosok fele

Hírek 2023.03.21 Forrás: MTI
Román orvosi kamara: néhány megyében dolgozik a romániai orvosok fele

Romániában mintegy 55 ezer orvos van, és felük a nagy egyetemi központok vonzáskörzetében dolgozik.

Néhány megyében, az ottani egyetemi központokban dolgozik a romániai orvosok fele, az ország többi részében pedig akut orvoshiány van - közölte kedden Daniel Coriu, a Romániai Orvosi Kamara elnöke. A szakmai szervezet elnöke a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Romániában mintegy 55 ezer orvos van, és felük a nagy egyetemi központok, Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely, Jászvásár vonzáskörzetében dolgozik.

Ezekben a megyékben az európai átlag fölött van az egy főre jutó orvosok száma, míg más megyékben akut szakemberhiány van, három megyében 300-nál, tízben 500-nál is kevesebb az orvos - állította.

Daniel Coriu arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a romániai orvosi egyetemeken évente 4000 orvos végez, csak ezer marad az országban, a többi Nyugat-Európában vállal munkát.

A "súlyos helyzethez" hozzájárul, hogy az egészségügyi stratégiák nem a valós problémákra összpontosítanak - mondta a szakember. Szerinte míg az orvosi kamara szakemberek segítségével felmérte a romániai egészségügy helyzetét, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) nem nyitott a párbeszédre. "Az egészségbiztosítási pénztár irodáiban a helyzet másként néz ki, mint a valóságban" - idézte a News.ro a kamara elnökét.

Daniel Coriu rámutatott, hogy főleg az alapellátásban vannak gondok, a háziorvosi praxis a legkevésbé vonzó a fiatalok számára. Ennek legfőbb oka, hogy ott a legnagyobb a bürokrácia, "a háziorvos közhivatalnokká válik", és a finanszírozás is hiányos - mondta.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban azt közölte, hogy a romániai háziorvosok átlagéletkora 55 év fölött van, és a tömeges nyugdíjazásuk pár év múlva hatalmas gondot okozhat a rendszerben.

Tavaly év végén több mint 700 romániai településen nem volt háziorvos - mondta a miniszter -, előrevetítve, hogy el kell majd gondolkodni azon, hogy nem európai uniós országokból származó szakemberek vegyét át az üres rendelőket.

Erdélyben főleg a székelyföldi megyékben jelent gondot az orvoshiány, Hargita és Kovászna megyében a helyi hatóságok számos kedvezménnyel próbálják vonzóbbá tenni a háziorvosi praxist. A háromszéki Nagybacon polgármesteri hivatala a napokban a sajtóban hirdette meg, hogy a községközpontban és a hozzá tartozó Magyarhermány településen két felújított, korszerűen felszerelt rendelőbe keres háziorvost. A hirdetés szerint a jelentkező ingyen átveheti a 2500 pácienssel járó praxist, mely mellé szolgálati lakást is biztosít a községvezetés.

Legolvasottabb cikkeink