• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Románia kihátrálna az uniós vakcinabeszerzési szerződésből

Hírek 2022.10.28 Forrás: MTI
Románia kihátrálna az uniós vakcinabeszerzési szerződésből

Románia a leszállított oltások felét tudta csak felhasználni, és kihátrálna a vakcinaszerződésből.

Románia a már leszállított koronavírus elleni oltások felét tudta csak a lakosság immunizálására felhasználni, és szeretne kihátrálni a közös európai uniós vakcinabeszerzési szerződésből - közölte csütörtökön a News.ro hírportál az egészségügyi minisztérium adatait ismertetve.

A portál adatigénylésére válaszolva a tárca közölte: eddig 33 millió 655 ezer adag koronavírus elleni vakcina érkezett az országba, amiből az oltási kampány kezdete - 2021. december 27. - óta 16,9 millió dózist adtak be, illetve 3,7 millió már átvett, a regionális központoknak szétosztott vakcinát a beszerzési áron értékesítettek. Azt azonban, hogy ez milyen vételárat takar, a tárca nem volt hajlandó közölni, mivel a vakcinabeszerzési szerződés szerint bizalmas információnak minősül.

A készleten lévő 13 millió vakcinából 3 milliónak már lejárt a szavatossági ideje, ezek megsemmisítése a tárca becslése szerint mintegy 300 ezer lejbe (25 millió forint) fog kerülni.

Az egészségügyi minisztérium azt is megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal és a vakcinagyártókkal annak érdekében, hogy csökkentse a (korábban megkötött szerződések értelmében) jövőben leszállítandó oltóanyag mennyiségét. A tárca jelezte: Romániának a 2020-21-es időszakra szóló leszerződött mennyiségből 7,1 millió, a 2022-23-as időszakra szóló mennyiségből pedig 6,5 millió dózist sikerült a gyártó raktáraiból más érdekelt országokba irányítania, így ezeket nem kellett kifizetnie.

Alexandra Rafila egészségügyi miniszter keddi sajtóértekezletén burkoltan arra utalt, hogy Románia csak akkor juthat hozzá a jelenleg terjedő vírusmutációk ellen kifejlesztett, az Omikron BA4-es és BA-5-ös alvariánsa ellen hatékonyabb új vakcinához, ha sikerül megállapodnia a gyártókkal az eredeti megállapodásban szereplő vakcinamennyiség csökkentéséről. Rafila szerint több százmillió euróról van szó: az egyik gyártótól az eredeti megállapodás szerint Romániában idén 11,2 millió dózist kellene átvennie, egy másik gyártótól pedig még a tavalyi évre szóló szerződésben szereplő 4,5 millió adagot sem vették át.

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 139 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben alig 25 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is csak 20 ezren kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptemberi tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás ellenére Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 20 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 500 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 770 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 106-an szorulnak intenzív terápiára.

A koronavírusnak tulajdonított haláleseteknél az utóbbi két hétben a napi 5 áldozat számított átlagosnak Romániában.