• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Romániában egyetlen fertőzött sem hunyt el az utóbbi 24 órában

Hírek 2022.05.17 Forrás: MTI
Romániában egyetlen fertőzött sem hunyt el az utóbbi 24 órában

Romániában hétfőtől lehet kérni a koronavírus elleni oltás negyedik adagját a még működő oltóközpontokban.

Romániában egyetlen koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet sem jelentettek az utóbbi 24 órában - közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium. Legutóbb tavaly augusztus elsején fordult elő, hogy a járvány egyetlen áldozatot sem követelt egy nap leforgása alatt. Romániában 65 612 ember halálát írták a koronavírus-fertőzés számlájára a hatóságok a világjárvány kezdete óta. A szaktárca összesítése szerint az utóbbi héten 46 fertőzött halt meg, 35 százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma 20 százalékkal esett vissza a hivatalos adatok szerint: az utóbbi héten 3831 új esetet észleltek, vagyis a napi átlag 550 alá szorult.

Romániában hétfőtől lehet kérni a koronavírus elleni oltás negyedik adagját a még működő oltóközpontokban, illetve a koronavírus elleni immunizációs programba feliratkozott családorvosoknál. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a negyedik dózisként beadandó Pfizer-vakcinát elvileg a 60 év felettieknek ajánlja a szaktárca, de bárki megkaphatja, aki elmúlt 18 éves, és az első három alkalommal a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagával immunizálták.

Az alacsony immunizációs hajlandóság miatt a szaktárca korábban úgy döntött, hogy június 30-ig a koronavírus elleni oltási kampány lebonyolítására létrehozott összes oltóközpontot felszámolják, és a koronavírus elleni oltásokat a családorvosi rendelőkre bízzák. A minisztérium azonban nem tette közzé az oltás beadását vállaló családorvosok névsorát, és azt sem, hogy a családorvosok hány százaléka vállalta a feladatot.

Ami az oltóközpontokat illeti, a koronavírus elleni oltási program honlapján elérhető interaktív térkép szerint országszerte mintegy száz oltóközpont működik még a korábbi ezerből, de sok olyan megye van, ahol már mind bezártak. Az erdélyi megyék közül Hargita, Maros, Szeben, Szilágy, Arad és Krassó-Szörény megyékben már minden oltóközpont bezárt.

Elvileg működik még oltóközpont Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Brassóban, Nagyváradon, Temesváron, Szatmárnémetiben. Bukarestben is tíz oltóközpont üzemel még, közülük háromban a kisgyermekeknek is alkalmas Pfizerrel is oltanak. Ezen kívül még két autós oltópont is működik.

A közegészségügyi intézet hétfőn közzétett összesítése szerint Romániában az utóbbi héten 798-cal emelkedett a beoltottak száma. A 19,3 milliós országban eddig 8 millió 128 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,86 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát.

Legolvasottabb cikkeink