• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Rotavírus: tévesen alábecsült betegség

Hírek Forrás: Weborvos

Évente mintegy kétezren kerülnek kórházba, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek.

Két év alatt mintegy megkétszereződött azon uniós országok száma, ahol az egészségügyi hatóságok államilag támogatott védőoltással előzik meg az évente 87 ezer embert – elsősorban kisgyermeket – kórházba kényszerítő vírus térnyerését. A lázzal, hasmenéssel és hányással járó rotavírus-fertőzés főleg a 2 év alatti kisgyermekekre veszélyes. Az Egyesült Királyságban, ahol 2013 júliusában vették fel az oltási rendbe a rotavírus-vakcinát, már a bevezetést követő téli „rotavírusszezonban" hatodára csökkent a regisztrált fertőzöttek száma.

„A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete a prevenciót az egyik legfontosabb kérdésnek tartja, a kötelező és az ajánlott védőoltásokkal pedig mindig hangsúlyozottan foglalkozik. A védőoltások kiemelkedő jelentőségűek a gyermekek egészségének megőrzésében, ezért fontos, hogy azok minden életkorban – csecsemőkorban és később is – széles körben elérhetők legyenek" – foglalta össze dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke.

Az alelnök elmondta: bár Magyarország helyzete egyelőre nem engedi meg, hogy minden védőoltás ingyenes legyen, a bevezetett kötelező és kötelezően felajánlott védőoltások prevenciós jelentősége kiemelkedő. Velük ugyanis nemcsak súlyos betegségek előzhetők meg, hanem az otthoni és a kórházi ápolási napok száma csökkenthető, ezért nemzetgazdasági jelentőségük is mérhető.

Magyarországon 2012-ben 5200 regisztrált esetet és éves szinten körülbelül félmilliárd forintos terhet írhattunk a rotavírus-fertőzések számlájára. Az elterjedtsége okán gyakran tévesen alábecsült betegség egy hazai felmérés szerint a legifjabbakat veszélyezteti igazán: 100 súlyos rotavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt kisgyermek közül 61 két éven aluli.

Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma.

„A magas átoltottság előnyei egyértelműek. Nem szabad félvállról venni a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek. Az európai pozitív példák is bizonyítják, hogy magas átoltottsággal ez a szám néhány év alatt a töredékére csökkenthető" – hangsúlyozta dr. Muzsay Géza.