• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sclerosis Multiplex: egyetlen tünetet sem szabad bagatellizálni

Hírek 2023.05.28 Forrás: Weborvos
Sclerosis Multiplex: egyetlen tünetet sem szabad bagatellizálni

Cél, hogy a betegek felkészülten tehessenek önmagukért, éljenek a kezelések és a rehabilitáció lehetőségeivel, merjenek segítséget kérni.

Nemcsak a hirtelen, nagyfokú állapotrosszabbodás jelezheti az idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex rosszabbodását, ezért minden apró új tünetről be kell számolni a neurológus kezelőorvosnak - hangzott el Székesfehérváron, a Sclerosis Multiplex Világnap hazai központi rendezvényén. A leggyakrabban fiatalkorban, a húszas-harmincas életévekben megjelenő, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral mintegy 10 ezer ember él Magyarországon - tudósítottak a szervezők.

Az SM Világnapját május végén minden kontinensen megtartják. Nem a betegséget ünneplik ilyenkor, hanem a betegek egymást támogató közösségét szeretnék megerősíteni és széles körben ráirányítani a betegekre és a betegségre a figyelmet. Székesfehérváron az SM Világnap zászlóival az ország minden részéből érkezett betegek és hozzátartozók integettek egy figyelemfelhívó akció keretében, ezzel csatlakozva a világméretű megmozduláshoz.

Az SM betegség az immunrendszer hibás működése miatt támadja meg az idegrendszert: a sclerosis multiplexet azért hívják ezerarcú kórnak, mert a legkülönbözőbb típusú és súlyosságú neurológiai panaszt képes kiváltani. Az SM károsíthatja a látást, a beszédet, a mozgásképességet, a gondolkodást is, ezért fontos a mielőbbi diagnózis és kezelés, hogy minél inkább meg lehessen óvni az idegrendszert. A betegség a kezelések ellenére is haladhat előre, ezért fontos, hogy nem elég a súlyos új panaszok esetén a beavatkozás, hanem folyamatos neurológiai kontrollvizsgálatokra van szükség. Nem ritka például, hogy az agyi MRI felvételek vagy más vizsgálatok jeleznek rosszabbodást, viszont a beteg még nem érez új tüneteket, ilyen esetekben alattomos módon, lappangva történik az idegrendszeri károsodás, amit terápiaváltással esély lehet lassítani. Ugyanilyen fontos a szakszerű rehabilitáció is, ezért az SM Világnapon neurológus és rehabilitációs szakorvosok is előadást tartottak.

- Feladatunk, hogy minél többet tudjanak a betegek a lehetőségeikről, felkészülten tehessenek önmagukért, éljenek a kezelések és a rehabilitáció lehetőségeivel, tudjanak és merjenek segítséget kérni - mondta Szántai Anita, az SM Világnapot szervező Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke. Kiemelte: az alapítvány honlapján minden előadást közzétesznek, hogy ezáltal a személyes részvételtől függetlenül minél többekhez eljuthassanak az állapot megőrzését, az életminőség javítását segítő praktikus információk.

- A világnapok veszélye, hogy hajlamosak vagyunk kipipálni egy kijelölt nappal egy teljes problémakört. Remélem, hogy nem esünk bele ebbe a hibába, hanem felhívjuk a szürke hétköznapok valóságára és a teendőkre is a figyelmet - fogalmazott Cser-Palkovics András, az országos betegtalálkozónak 2023-ban otthont adó Székesfehérvár polgármestere.

Legolvasottabb cikkeink