• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Segítik az időseket felkészülni az újabb járványhullámokra

Hírek 2020.05.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Segítik az időseket felkészülni az újabb járványhullámokra

Nem a vírusfertőzést, hanem annak egészségkárosító hatását segítik csökkenteni a 60 éven felülieknek.

Új programot indított PROAKTÍV 19 néven a PTE Transzlációs Medicina Központ (Általános Orvostudományi Kar, Szentágothai Kutatóközpont és Klinikai Központ közös egysége), a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a Richter támogatásával annak érdekében, hogy a járvány második, illetve további hullámai felkészültebben érjék a legsérülékenyebb korosztályt, a 60 éven felülieket. Céljuk, hogy életmódbeli tanácsok nyomán minimalizálni lehessen a fertőzés egészségkárosító hatását – jelentették be egy keddi tájékoztatón. A Richter, csatlakozva a programhoz felajánlotta valamennyi kommunikációs csatornáját, így a majd újrainduló Richter Egészségvárosokban, a gyógyszergyártó támogatta patikákon, illetve a már 15 éve partner nyugdíjas szervezet rendezvényein keresztül eljuttatják az érintettekhez az alapítvány üzeneteit, kiadványait, ismertetik a program lehetőségét.

Dr. Hegyi Péter orvosprofesszor, a program vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központ igazgatója elmondta, nem mindegy, milyen állapotban találkozunk a vírussal, ma már az is tudható, mit lehet tenni az egészségkárosodás csökkentésére. Akár a mentális állapot javítása, akár a testmozgás, a megfelelő táplálkozás segíthet jobb állapotba kerülniük az időseknek. Ezt a tudást igyekeznek eljuttatni a lakosság veszélyeztetett korosztályaihoz, ezzel segítve a védekezésüket. A rizikófaktorok felmérését követő személyre szabott tanácsadás során a jelentkezőket az első hónapban hetente, a második hónapban kéthetente, majd havonta visszahívják és megbeszélik velük a tanácsolt lépések tapasztalatait. Az áprilisban indult kezdeményezéshez eddig kétszázan csatlakoztak már, az anyagiakat pályázatokból és támogatásokból fedezik – hangzott el a tájékoztatón.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője a tájékoztatón elmondta, közismert, hogy a Richter a gyógyszergyártás mellett programjain, a maga által létrehozott vagy támogatott alapítványokon keresztül mindig is nagy hangsúlyt feketetett társadalmi szerepvállalásában a prevencióra. Ezen belül az időskorú lakosság egészségvédelmére is, elég példaként említeni azt a 15 éve zajló együttműködést az Életet az Éveknek Országos Szövetséggel, amelyben több mint 40 ezer rendezvényen tudták átadni a prevenciós gondolkodás ismereteit. Vagy éppen a Richter Egészségváros Programot, amelynek eddigi 10 éve alatt 75 városban mintegy 170 ezer szűrővizsgálatot végeztek, a felvilágosító előadásokról, tanácsadásokról nem beszélve.

Ebbe a gyakorlatba és elkötelezettségbe illeszkedik az új program is, amelynek tapasztalatairól később beszámolnak.

Proaktív 19 programban résztvevő önkéntes szakemberek minden nap 8 és 20 óra között a 06 80 442 642, díjmentes zöldszámon várják a 60 év felettiek hívásait.

Legolvasottabb cikkeink