• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Segítség az autisták ellátásában járvány idején

Hírek 2020.03.21 Forrás: Weborvos
Segítség az autisták ellátásában járvány idején

Tájékoztató és szakmai, módszertani támogatás az autista személyeknek, gondozóiknak és gyógyítóiknak járvány idején.

Az autizmusban érintett gyermekeink és társaink számára különösen ijesztő a hirtelen megváltozott élethelyzet. Megváltoztak a megszokott napi rutinok, megváltozott az emberek viselkedése, számos forrásból hallhatóak a különféle ijesztő hírek a koronavírusról, a megbetegedésekről, a járványról.

Az autizmus a társas készségek, a kommunikáció, a rugalmasság és az ingerfeldolgozás területén okoz kihívásokat, amely készségek elengedhetetlenül fontosak a jelenleg kialakult helyzet helyes értelmezéséhez, a szorongások, pánik elkerüléséhez. Az autista személyek teljesen, vagy különböző mértékben, de képesek megérteni a megváltozott élethelyzeteket és tudnak aktívan együttműködni a betegség megelőzésében és kezelésében.

A megfelelő szakértelemmel akadálymentesített információnyújtás, az esetleges megbetegedés, kórházi kezelés esetén szükséges akadálymentesítés nem csak a sikeres együttműködést kulcsa, hanem autista társaink joga is egyben.

Az Autisták Országos Szövetsége, az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának szakértői és hallgatói, az Autizmus Alapítvány szakértői, a Bethesda Gyermekkórház szakápolói és további autizmusban jártas szakértő együttműködésével egy közel 30 fős stáb dolgozott együtt a www.aosz.hu/koronavírus weboldalon elérhető tájékoztató és szakmai, módszertani támogatást nyújtó tartalmak fejlesztésén.

A weboldalról letölthető tartalmak:

Koronavírus fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb információkról szóló autizmus-specifikus tájékoztatók, az élethelyzetek megértéséhez, megelőzéséhez, a megbetegedés, esetleges kórházi kezelés során előforduló tevékenységek önálló végzéséhez, vagy a kezelésekben való együttműködést segítő autizmus-specifikus támogatások találhatóak letölthető változatban.

Letölthető egy kórházi kiskönyv, amely az autista személyről szóló legfontosabb információkat gyűjti össze, ha az autista személy az őt jól ismerő családtagjaitól, segítőitől a fertőzés miatt átmenetileg elszakadna.

Ajánlást tartalmaz a köznevelés számára az autista gyermekek digitális távoktatásához.

Az autista személyeket segítő vizuális támogatások rendszerét és alkalmazását segítő, könnyen érthető módszertani összefoglaló található.

A weboldal folyamatosan bővülő tartalommal segíti a családokat, szakembereket és egészségügyi intézményeket, az éppen aktuális eljárásrendhez igazodó naprakész tartalmakkal, a jelenlegi helyzetben kialakított jógyakorlatok folyamatos bővítésével várja a látogatókat.

Közös felelősségünk és közös érdekünk az autizmusban érintett családok kiszolgáltatott élethelyzetében való segítségnyújtás, és az egészségügyi ellátásban való értő együttműködés. Arra kérjük az autista személyek családjait, támogatóit, hogy töltsék le a www.aosz.hu/koronavirus/korhazikiskonyv oldalról a nyomtatványt, és legyen kéznél, ha megbetegedésre kerül sor, használják a vizuális segítségeket. Kérjük az egészségügyi dolgozók együttműködését annak érdekében, hogy a kórházi kiskönyv használatával gyorsan és hatékonyan jussanak megfelelő információkhoz, és tegyék lehetővé az aktív együttműködést, az akadálymentes ellátást biztosító vizuális segítségek használatát a kezelések során.

Legolvasottabb cikkeink