• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sikeres volt a 46. Medicina Fórum konferencia

Hírek 2023.11.18 Forrás: Weborvos
Sikeres volt a 46. Medicina Fórum konferencia

Nagy érdeklődés övezte a Medicina konferenciát és a Medicina Fórumot a Kórházszövetség és a MEMT közös rendezésében.

Mintegy 350 érdeklődő részvételével tartották meg a héten a 46. Medicina konferenciát, első alkalommal a Medicina Fórum projekt, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) közös rendezésében. Az előadók között az államigazgatás-, a kórházak- az egészségügyi -és pénzügyi szakma, a szakmai szervezetek és az ágazathoz kötődő neves szakemberei vettek részt. Az előadások prezentációi hamarosan megtekinthetők lesznek az mksz.korhazszövetseg.hu honlapon.

Nagy érdeklődés kísérte a miniszterek-államtitkárok VII. csúcstalálkozóját. Az elmúlt 33 év ágazatvezetői és a jelenlegi államtitkár izgalmas eszmecserét folytatott arról, hogy a több mint három évtized alatt összegyűlt tapasztalatok, jogszabályok miként hasznosultak a gyógyító ágazatban. A kerekasztal-beszélgetésben részt vett: Gógl Árpád, Mikola István, Kökény Mihály, Ónodi-Szűcs Zoltán, Szócska Miklós, Nagy Anikó, Horváth Ildikó és Takács Péter jelenlegi államtitkár. Rácz Jenő írásban küldte el véleményét, javaslatait, amelyet Nógrádi Tóth Erzsébet moderátor ismertetett. A beszélgetést Velkey György János és Boncz Imre, a PTE dékánhelyettese moderálta.

Ágazati vezetők csúcstalálkozója

Az ágazatvezetők visszatekintéseikben véleményezték munkájukat, elmondták, mit éltek meg sikerként, mit tartanak kudarcnak, mit tennének másként, mi bizonyult maradandónak döntéseikből. Elmondták azt is, hogy mit tartanak ma a legfontosabb feladatnak az intézményrendszer jobbítása, a biztonságosabb betegellátás érdekében.

Egyetértés alakult ki a 2011-ben megalkotott Semmelweis Terv alapvetéseitől, s arról, mit lehet abból ma hasznosítani. A korábbi ágazatvezetők többsége fontosnak tartaná, ha önálló egészségügyi minisztérium irányítaná az ágazatot. Valamennyien várják az intézményrendszer átszervezését, a szakdolgozók béremelését, a sürgősségi és a háziorvosi rendszer, a finanszírozás rendbetételét, a ma rendelkezésre álló informatikai rendszerek és a mesterséges intelligencia körültekintő alkalmazását. A jelenlegi és a korábbi egészségügyi vezetők többségének publikációit elolvashatják az idei Medicina évkönyvben.

 

 Kiválósági és szakmai különdíjasok

Tizenegyedik alkalommal jelent meg az idén a Medicina Fórum évkönyv, amelyet a 46. Medicina konferenciát követő díjátadó gálán mutatott be Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A könyvbemutatót követő gálaesten 13 sikeres pályázónak adták át az évkönyvhöz kötődő kiválósági és szakmai különdíjakat.

Vezetőképünkön: Velkey György, Nógrádi Tóth Erzsébet és Gaál Péter

 

Legolvasottabb cikkeink