• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sikeres volt az első Richter Egészségváros Szerencsen

Hírek 2024.05.27 Forrás: Weborvos
Sikeres volt az első Richter Egészségváros Szerencsen

5 évente egyszer mindenki jogosult lesz arra, hogy az egészségbiztosító által finanszírozva részt tudjon venni egy teljeskörű szűrésen - jelentett be az államtitkár.

Első alkalommal érkezett Szerencsre a Richter Egészségváros, ahol a Rákóczi úton és a várkertben gyűjthették az adománypontokat a résztvevők a helyi egészségügyi intézmény számára. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 102. állomásán Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, valamint Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is részt vett. A résztvevők saját egészségük megőrzése mellett a helyi egészségügyi intézményért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetnek felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Szerencs lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére összesen 15.803.500 Ft adomány gyűlt össze, amelyből egy csontsűrűség mérő készülék beszerzését fogja megvalósítani az intézmény - számoltak be a rendezvényről a szervezők.

Magyarországon a halálesetek jelentős része szív- és érrendszeri problémákra vezethető vissza, de a különböző daganatos megbetegedések is a vezető halálokok közé tartoznak. Az elkerülhető halálozás aránya hazánkban szintén jóval magasabb az EU átlagnál, mindemellett Magyarország a születéskor várható élettartam tekintetében sem teljesít jól. A különböző kockázati tényezők közül kiemelt problémát jelent a dohányzás és az elhízás. Az életmódbeli és környezeti tényezőknek, valamint a prevenciónak hatalmas szerepe van az egészségben eltöltött életévek tekintetében, ezért a különböző szűrővizsgálatok és egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok jelentősége elvitathatatlan.

A színpadi köszöntőbeszédek során Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere szólt először az Egészségváros résztvevőihez: „Hadd köszönjük meg, hogy egy ilyen rendezvényt szerveztek Szerencs városába, a szerencsi és környékbeli emberek életébe. Ez a nap arról szól, hogy hogyan lehetne a legkülönfélébb betegségek kialakulását megelőzni. A Richter egy olyan cég, amelyből Magyarország csak profitálhat, a szerencsi emberek és mindenki, aki itt van ezen a rendezvényen csak nyerhet. A Richter Egészségváros programsorozat keretében felajánlott adományösszeg egy rendkívül példamutató gesztusa a társaságnak.”

A rendezvény megnyitóján Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője elmondta: „Sokat beszélünk a nagyvállalatok társadalmi szerepvállalásáról. Fontos, hogy ezeknek valódi hozzáadott értéke legyen, és az Egészségváros egy ilyen rendezvénysorozat. Több mint egy évtizede járjuk az országot ezzel a prevenciós rendezvénnyel, és eddig 101 alkalommal került megrendezésre. A Richter minden alkalommal 3,5 millió forint alapadományt ajánl fel a helyi egészségügyi intézmény számára. A mai nap során minden szűrésen, tanácsadáson és előadáson való részvétellel ezt az adományalapot lehet tovább gyarapítani. Arra buzdítanám Önöket, hogy éljenek a lehetőséggel, minél több szűrésen vegyenek részt, minél több előadást hallgassanak meg, hiszen ezekkel az aktivitásokkal a saját rendelőintézetük számára tudnak adománypontokat gyűjteni. Az egészségügy, a prevenció alapvető fontosságú ügy a Richternek. Fontos nekünk az, hogy az Önök számára ne csak korszerű készítményeket készítsünk, hanem tegyünk azért is, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota és az egészségmutatóink jobbak legyenek.”

Dr. Bobkó Géza, az ESZEI Szerencs igazgató főorvosa is megosztotta gondolatait az Egészségvárossal kapcsolatosan: „A saját egészségünkért nekünk kell tenni, és azt gondolom, hogy az egyéni felelősséget érezni kell. Ez a program kifejezetten alkalmas arra, hogy tegyünk egészségünk megőrzéséért. Egy bölcs mondás szerint beteg embernek azt tartjuk, aki azt hiszi, hogy egészséges. Nagyon fontos tudnunk, hogy attól függetlenül, hogy nincsenek tüneteink, még lehetnek lappangó egészségügyi problémáink, és ezeknek a problémáknak a felismerésére a ma rendelkezésre álló szűrővizsgálatok kifejezetten alkalmasak. Én orvosként még nem találkoztam olyan gyógyszergyártó céggel, aki ennyit áldozott volna a lakosság egészségének megőrzésére, mint a Richter.”

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár is ellátogatott a rendezvényre, és köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

A szűrések és tanácsadások mellett az ESZEI Szerencs szakemberei változatos, hiánypótló egészségügyi előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról, de a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a boldogság megteremtéséről beszélgetett a résztvevőkkel. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára. Az UNICEF a gyermekek testi-lelki egészségmegőrzésével kapcsolatosan tartott előadást, de az Aktív Iskola programmal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A hiánypótló szűrések és tanácsadások mellett a színpadon is izgalmas programok várták a helyszínre látogatókat. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk alaposan megmozgatta a helyszínre érkezőket a délelőtt folyamán. Az aerobik órát követően előadással-bemutatóval készült többek között a Hajnali Néptáncegyüttes, a szerencsi óvodások, a Szenior Örömtánc csoport és a Szikra Tánc- és Mozgásstúdió is. Annak érdekében, hogy minél vidámabb hangulatban gyűjthessék az adománypontokat a résztvevők az ESZEI Szerencs számára Kollányi Zsuzsi és Molnár Andi is színpadra lépett.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Beke Zsuzsa osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Szerencs lakosságának egészségmegőrzésében. „A szerencsi Egészségvároson a mai napon is sok szűrést és tanácsadást hajtottak végre a Rákóczi úton és a várkertben. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 185 vizsgálatból 2 súlyos érték jelentkezett, vérnyomásmérésen 478-an vettek részt, és több esetben is 200 feletti értéket mértek. Inbody testösszetétel mérésre összesen 160-an jelentkeztek, és összesen 41 főnek javasoltak további kivizsgálást. Koleszterin-mérésen 202-en vettek részt, és 20 esetben javasoltak további kivizsgálást a szakemberek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 263 ember csatlakozott. Az online térben pedig 1.307 ponttal járultak hozzá a lakosok a Richter alapadományának növeléséhez. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a mai nap eredményével együtt a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 644.330.700 forintot adományozhattunk különböző hiánypótló egészségügyi fejlesztések megvalósítására.” 

Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is ellátogatott a rendezvényre, aki az adományátadást követően elmondta: „Köszönjük a Richternek ezt a kiváló rendezvényt és ezt a szolgálatot, amit már több mint 14 éve elvégez. A Richter nem véletlenül a kormány egyik kiváló stratégiai partnere. Sok területen dolgozunk együtt, elsősorban a gyógyszeripari kérdésekben, de azt hiszem, hogy ez a népegészségügyi szemlélet, amit a Richter végez, megérdemli, hogy erre a területre is kiterjesszük az együttműködésünket.  Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy bejelentsem, egy új szűrővizsgálatot fogunk indítani: 5 évente egyszer mindenki jogosult lesz arra, hogy az egészségbiztosító által finanszírozva részt tudjon venni egy teljeskörű szűrésen. Gratulálok a kiváló teljesítményhez, gratulálok a szerencsieknek.”

Nyiri Tibor is megosztotta gondolatait az adományátadó során: „Az egészség fontos, de ha egy pillanatfelvételt csinálunk, ennél szerintem van valami, ami most még fontosabb. Mégpedig az, hogy ennyire össze tudott fogni a város, hogy ilyen sokan eljöttek erre a rendezvényre. Örökre a szívünkbe zárjuk a Richtert. Ez Szerencs életében egy sikeres nap volt.”

Beke Zsuzsa az adományátadás során elmondta, hogy azt a közel 650 millió forintot, amit a Richter az Egészségvárosok során átadott az ország különböző egészségügyi intézményeinek most további 15.803.500 forinttal gyarapítja.

Dr. Bobkó Géza örömmel fogadta az adományt: „A lakosság figyelmét arra hívnám fel, hogy ugyanez a lelkesedés a hétköznapokra is terjedjen át, ami a mai rendezvény hangulatát övezte. Legyen értelme annak, hogy itt voltunk, és ha valakinek valamilyen egészségügyi problémát szűrtek ki a rendezvény során, annak a további kivizsgálását és ellátását az egészségügy elvégzi, hiszen ehhez minden eszközünk rendelkezésre áll. A kitűzött adománycélt, a csontsűrűség mérő készülék beszerzését a mai lakossági összefogásnak köszönhetően meg tudjuk valósítani.”

Koncz Zsófia az alábbi gondolatokat osztotta meg az adományátadást követően: „Szeretnék gratulálni a Richternek ahhoz, hogy egy ilyen fantasztikus napot megszerveztek, és a prevencióra ilyen nagy mértékben felhívták a figyelmet. Szeretnék továbbá köszönetet mondani a szerencsi rendelőintézetnek, főorvos igazgató úrnak, a kollégáinak és minden egészségügyi dolgozónak, hogy egész nap itt voltak velünk, és segítettek a szűrések-tanácsadások megvalósításában. A szerencsieknek és környékbelieknek pedig köszönöm a részvételt.”

Sok értékes adománypont gyűlt össze az online aktivitásoknak köszönhetően is. Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Rákóczi útra és a várkertbe élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért az ESZEI Szerencsnek, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 653.500 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és a különböző programelemeken való aktív részvétele Szerencsen is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 15.803.500 forintra emelkedett. Ezt az összeget az ESZEI Szerencs egy csontsűrűség mérő készülék beszerzésére fordítja majd.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 102 városban több mint 225 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 233 ezer szűrést végeztek el a programhoz csatlakozó szakemberek, a lakosok aktivitásának köszönhetően pedig már több, mint 644 millió forintot adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.