• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sikeresen kimentették a szombat óta barlangban rekedt embereket

Hírek 2024.01.09 Forrás: MTI
Sikeresen kimentették a szombat óta barlangban rekedt embereket

A csoport tagjai nagyon jól viselték a történteket. Fizikailag jó állapotban vannak, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre.

Sikeresen kimentették azt az öt embert a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangból (Krizna jama), akik még szombaton estek fogságába a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt - közölte Sandi Curk, a Primorsko-notranjska régió polgári védelem vezetője.

Igor Benko, a Szlovén Barlangász Szövetség elnöke, a mentési művelet egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdetektől fogva tudták, hogy a mentés előbb-utóbb sikerülni fog, és örülnek annak, hogy mind az öt személy jó van. "Amikor kijöttek, nagyon jó hangulatban voltak, boldogok voltak, és örültek annak, hogy megmentettük őket" - fogalmazott.

A kimentettek orvosi vizsgálaton estek át. Zlatko Pogorilic orvos a sajtótájékoztatón közölte: a csoport tagjai nagyon jól viselték a történteket. Fizikailag jó állapotban vannak, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre - tette hozzá.

A háromtagú család - két felnőtt és egy nagykorú gyerek -, valamint a két túravezető szombaton reggel indultak útnak, de nem tértek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A barlangon belül még időben egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki a bejárattól 2400 méter távolságra. A szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket. A közel három nap alatt fűtött sátorban voltak, egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett.

A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A kimentésükhöz meg kellett várni, hogy a vízszint valamelyest leapadjon.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.