• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Skizofrénia Világnapja: Romboljuk le a mítoszokat!

Hírek 2020.05.23 Forrás: Weborvos
Skizofrénia Világnapja: Romboljuk le a mítoszokat!

A cikk megosztásával tehetünk együtt egy lépést annak érdekében hogy leromboljuk a betegek életminőségét rontó tévhiteket.

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja, azokról szól, akik az egyik legsúlyosabb mentális betegségben szenvednek. Ez a nap azért is fontos számunkra, mert a skizofréniával kapcsolatos tájékoztatás és felvilágosítás, a betegek életminőségének javítása nekünk nem csak kötelességünk, hanem missziónk is. Kollégáink nem csak a mai napon, hanem az elmúlt 2 évtized minden napján azért dolgoznak fáradhatatlanul, hogy új terápiás lehetőségeket találjanak, támogassák azon orvosokat és ápolókat, akik pszichiátriai betegekkel foglalkoznak és segítséget nyújtsanak a betegeknek és családjuknak, hogy ezt a krónikus állapotot kezeljék. Ennek a munkának eredménye a cariprazine kifejlesztése, mely egy olyan antipszichotikum mely megjelenése óta már sok beteg életét gyökeresen megváltoztatta - írta világnapi jközleményében a Richter.

Mi a Richternél nagyon büszkék vagyunk a cariprazine sikereire azonban a munkánk itt még korántsem ért véget. A pszichiátria elkötelezett partnereként folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, melyek által javíthatunk a skizofréniás betegek életminőségén. Ezért is szolgál örömünkre, hogy nyugat európai partnerünkkel, a Recordatival bemutathatjuk új, angol nyelvű honlapunkat, a schizophrenia.life-ot. Míg a weboldalon az orvosok naprakész szakmai információt találhatnak a skizofréniáról és terápiás lehetőségeiről, addig a betegek és családtagjaik könnyen érthető módon olvashatnak erről a mentális betegségről.

Célunk a weboldal létrehozásával azonos a Skizofrénia világnapjának küldetésével: felhívni a figyelmet a skizofréniára és lerombolni az ezt övező mítoszokat.

Mítosz #1 A skizofrénia ritka betegség.

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

Mítosz #2 A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

Mítosz #3 A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat.

Mítosz #4 A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Ennek a cikknek a megosztásával tehetünk együtt egy lépést annak érdekében hogy leromboljuk a mítoszokat amelyek olyan sok kárt okoznak azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Legolvasottabb cikkeink