• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SM: korai diagnózis és kezelés védheti meg az idegrendszert

Hírek 2022.08.05 Forrás: Weborvos
SM: korai diagnózis és kezelés védheti meg az idegrendszert

A betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították - mutatta a kutatás.

Gyanús panaszok esetén gondolni kell az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex betegségre is, hogy neurológiai vizsgálattal minél előbb ki lehessen deríteni, ha ez áll a háttérben – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin. A felhívás apropóját az adja, hogy egy SM betegek körében végzett kutatásból kiderült, a betegek egy része hosszú hónapokig bolyongott az egészségügy útvesztőjében, mire neurológiára irányították. Az ingyenesen letölthető országos Multiplex Magazin arra is rávilágít, hogy az SM betegeknek miért (lenne) fontos eljutniuk gyógytornára, mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért - ajánlja a lapot a szerkesztő.

A szédülés, az egyensúlyvesztés, a végtagok zsibbadása, a látászavarok, a fáradékonyság, a koordinációs vagy koncentrációs képesség romlása egyaránt lehetnek a sclerosis multiplex első tünetei, ám ezek mögött a – kezdetben akár csak átmeneti – panaszok mögött számos más kiváltó tényező is állhat. Fontos ugyanakkor, hogy mind a laikusok, mind a háziorvosok körében felmerüljön az SM gyanúja is, hogy indokolt esetben mielőbb ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni a sclerosis multiplex diagnózist. Ha ugyanis sclerosis multiplexről van szó, a minél korábbi kezelés segíthet abban, hogy az idegrendszert károsító autoimmun gyulladásos folyamatot mielőbb gátolni lehessen.

Ha bebizonyosodott az SM betegség, az ugyan ma még gyógyíthatatlan, ám a betegek nem tehetetlenek: a gyógyszeres kezelések mellett önmaguk is sokat tehetnek az életminőségük javításáért. Ebben fontos szerepe lehet például a rendszeres mozgásnak, a gyógytornának: a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által hirdetett SM Mozgásprogram – gyógytorna, online gerinctorna és jóga – tapasztalatairól is riportot közöl a lap. Összefoglaló olvasható az Európai SM Platform kezdeményezéseiről, a betegszervezetek nemzetközi tapasztalatairól, az Ukrajnából elmenekült sclerosis multiplexes betegek helyzetéről. A lap portrét közöl a betegséggel élő, a betegség által megélt élethelyzeteket műveiben feldolgozó Csaba Lilla író-költőről.

Az ingyenes és hirdetéseket sem közlő Multiplex Magazin eljut országszerte a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez is. A lapszámok teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről, az aktuális lapszám itt érhető el. A lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

A sclerosis multiplex az agyat és az idegrendszert károsító autoimmun betegség, az immunrendszer hibás működése miatt támadja meg az idegszálak szigetelését. Az SM okozhatja a látás, a mozgás, a koordináció, a beszéd, a gondolkodási képességek sérülését is, a panaszok jellege és erőssége azon múlik, hogy az idegrendszer melyik része és milyen mértékben sérül. A betegség leginkább fiataloknál derül ki, mintegy 10 ezer embert érint idehaza. Az SM ma még gyógyíthatatlan, a korai diagnózis és a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban.

Legolvasottabb cikkeink