• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sokféle légúti kórokozó fertőz a gyermekközösségekben

Hírek 2024.02.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Sokféle légúti kórokozó fertőz a gyermekközösségekben

Havasi Katalin: a kötelező oltásokat fegyelmezetten beadatják a szülők, de az ajánlottakra ez már nem jellemző.

Azokat a szülőknek szóló tájékoztatókat, hasznos információkat szedjük most csokorba, amelyek a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által nemrégiben tartott sajtóháttér-beszélgetésén elhangzottak. Lapunk az egészségpolitikai vonatkozásúakról már beszámolt, ezúttal az influenzáról és egyéb fertőzésekről, az igazolásokról, az energiaitalok fogyasztásának veszélyeiről és a HGYE Richter-pályázatáról ad hírt.

Járványok

Az aktuális járványhelyzetről szólva dr. Havasi Katalin, a HGYE elnöke elmondta, hogy többfajta felső légúti betegséget okozó vírus, baktérium fertőz a gyermekközösségekben. Sajnos nem adnak védettséget egymás ellen a kórokozók, így aztán van olyan gyermek, aki sorozatosan beteg, egyik fertőzésből a másikba esik.

A szomszédos országokban szamárköhögés-járvány terjed: Szerbiában, Horvátországban és Montenegróban is sok a fertőzött. Hiába a hazai nyájimmunitás, behurcolhatják a fertőzést a hazánkban is, így a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve azok a felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent. Mint hangsúlyozta, azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek: minél fiatalabb kapja el, annál rosszabb a gyógyulás esélye.

Havasi Katalin tapasztalatai szerint a kötelező oltások beadása fegyelmezetten történik, a szülők nagy többsége odafigyel erre, ám az ajánlott oltásoknál már ez nem jellemző, különösen ellenállnak az influenzaoltásnak.

Igazolások

A házi gyermekorvos társadalom hosszú évek óta küzd az iskolai hiányzások igazolásával kapcsolatos racionális megoldás kialakításáért. Lehetőségként Havasi Katalin a felhő alapú rendszereket vetné be: az EESZT és a Kréta összekapcsolása segíthet a régi probléma megoldásával úgy, hogy az orvos feltöltené az igazolást, és a betegség jellemző gyógyulási idejét, így a pedagógus tájékoztatást kapna arról, mi a baja a gyermeknek, és várhatóan mennyit fog hiányozni. Erről a javaslatról egyelőre „házon belül” folynak egyeztetések a házi gyermekorvosok véleményének kikérésével.

Energiaitalok

14 éves kor alatt tiltaná, 18 éves kor alatt nem ajánlaná az energiaitalok fogyasztását a HGYE elnöke. Mint elmondta, a legtöbb ital 100-300 milligramm, míg a házilag főzött kávé 80-100 milligramm koffeint tartalmaz adagonként. Naponta legfeljebb 400 milligramm koffein tekinthető biztonságosnak a legtöbb felnőtt számára. A túlzott, napi 400 milligrammnál több koffeinbevitel szívdobogást, remegést, nyugtalanságot és gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat.

Az energiaitalok másik felülvizsgálandó összetevője a cukor. Sok termékben jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot vagy más édesítőszert tartalmazhat. A hozzáadott cukor magas bevitele számos egészségügyi problémához hozzájárulhat.

Szívritmuszavart is okozhat, ha a gyermekek az energiaitalt alkohollal vagy kábítószerrel együtt fogyasztják, jelezte a további veszélyeket.

Richter Anna Díjra pályáznak

A „nem elhízni könnyebb, mint lefogyni” alapigazságát kihasználva a Házi Gyermekorvosok Egyesülete nagyszabású, országos prevenciós programmal, a korai felismeréssel és a szülők számára is szemléletes jelzőrendszerrel segítenék a szülőket és a védőnőket is a gyermekkori túlsúly kialakulásának korai felismerésében, és a súlyos következmények elkerülésében. Az ország minden részéből vonnak be alapellátó gyermekorvosokat az így felismert probléma megoldásába: első lépésben megyénként 1-1, a fővárosban 2 házi gyermekorvos a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének Életmód ambulanciája csapatától kapná meg azt a szemléletbeli, kommunikációs, viselkedésváltoztatást támogató módszert, amellyel a programban részt vevő gyermekek és családjaik hétköznapjait és hosszú távú egészségét empatikusan, előítéletek nélkül, hatékonyan tudják befolyásolni. A programba bekapcsolódó háziorvosok később helyi szakértőként adnák tovább kollégáiknak az ismeretet, amely az orvosi támogatás és a páciens önmenedzselése eredményeként változást hozhat majd a magyar társadalomban.

Várják a támogató szavazatokat a díj oldalán

Legolvasottabb cikkeink