• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Spanyolország: panasz a Pfizerre

Hírek Forrás: Scrip

Tiltakoznak a párhuzamos kereskedők és a betegek.

Európai párhuzamos kereskedelmet folytatók és spanyol betegek panasszal éltek a spanyol Pfizer ellen, amiért az állítólag kétféleképpen árazza bizonyos termékeit. A párhuzamos kereskedelmet folytatók azt állítják, hogy ez sérti az EU-versenyjogot, mert gátolja a Spanyolországból a többi EU-államba történő gyógyszerexportot. A betegek ugyanakkor azt állítják, hogy a [Pfizer által bevezetett] rendszer árinformáció-igényei ellentétesek „alapvető jogaikkal".

Az Európai Gyógyszeripari Szövetség, amely az unió-beli párhuzamos kereskedelmet folytatókat képviseli, panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, azt állítva, hogy a Pfizer szerződésre lépett a nagykereskedők bizonyos csoportjával, és egy gondosan kidolgozott információs rendszer életbe léptetésével képes lesz megállapítani, hogy a gyógyszereket, melyeket e nagykereskedőknek (a spanyol hatóságokkal kialkudott áraknál drágában) ad el, Spanyolországban értékesítik-e, vagy exportálják. A nagykereskedők csak abban az esetben kapnak kedvezményt, ha a gyógyszereket a honi piacon adják el – közli a szövetség.
Bár a panaszt a Pfizer ellen Spanyolországban nyújtották be, a szövetség azt állítja, hogy a cég más európai országokban, például Németországban is igyekszik ellenőrizni a disztribúciót. Megkerüli, úgymond a nagykereskedőket, és közvetlenül a gyógyszertáraknak ad el.

A Pfizer azt állítja, hogy új ellátási modelljét, amely lehetővé teszi, hogy „a gyógyszertárak – kiegészítve ezzel a hagyományos ellátás csatornáit – a gyógyszereket közvetlenül a vállalattól vásárolják", azért fejlesztette ki, hogy „jobb hozzáférést, követhetőséget, nagyobb megbízhatóságot és biztonsági előnyöket szavatoljon" a betegek és a gyógyszerészek számára. A vállalat eredetileg úgy tervezte, hogy az ellátás fogyatékosságait kiegyenlítendő Spanyolországban is közvetlenül látja el a gyógyszertárakat, később azonban megváltoztatta álláspontját, és június 1-jétől a „vegyes" rendszert vezette be.

A multi szerint a modell maradéktalanul összhangban van a spanyol és az EU-joggal, az EU verseny-regulációt is ideértve.
A gyógyszerellátás figyelemmel kíséréséről szóló királyi rendelet lehetővé teszi a kettős árszabást, a nagykereskedők külföldön továbbra is adhatják magasabb áron a termékeket. Magasabb, „EU"-áron vásárolnak majd, ha azonban bizonyítani tudják, hogy csak Spanyolországban árusítanak, árengedményre jogosultak.
Ami más országban folytatott disztribúciós politikáját illeti, a Pfizer közölte a Scrippel, hogy újabb módozatokat fontolgat egy sor más európai országban, de hangsúlyozta: „nincs két ország, amelyekben ugyanolyan volna a gyógyszeráruk terjesztésének infrastruktúrája".

Az Európai Gyógyszeripari Szövetség panaszában az EU trösztellenes törvénye alapján (EC 82 tc.) azzal vádolja a Pfizert, hogy visszaél domináns helyzetével, korlátozza ugyanis a nagykereskedők gazdasági tevékenységét, némelyiküket nem hajlandó ellátni, és kényes árinformációkat követel. A spanyol pácienseket leginkább állítólag éppen azok az információk aggasztják, amelyekkel a patikák látják el a gyógyszerkereskedelmet. Az Asusalud, a spanyol betegszervezet beszámolót juttatott el a hatóságoknak, köztük az egészségügyi minisztériumnak, amelyben azt állította, hogy a betegek olykor négyszeres árat fizetnek egyes gyógyszerekért – ha a patikák nem szolgáltatnak adatokat a cég termékeinek felírási gyakorlatával kapcsolatban.

Jogos, vélekedik az Asusalud, hogy az országos egészségügyi szolgálat hozzáférjen olyan adatokhoz, amelyekből például kiderül, hol értékesítik a termékeket, ám ha ezeket az adatokat a gyógyszertárak nem adják át a Pfizernek, az tetszése szerint szabja meg árait, s ennek következményeit a betegek viselik.
A Pfizer az El Global.net online fórumon tiltakozott az Asusaludnak a valós helyzetet állítólag félremagyarázó álláspontja ellen, amelyről a „civil" szervezet az (egészségügyi) ombudsmant, az adatvédelmi- valamint a versenyhivatalt is tájékoztatta. A vállalat, úgymond, kész eloszlatni mindenféle kételyt – eddig azonban senki sem kereste meg ez ügyben.