• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Speciális szabályok vonatkoznak a külföldről érkező diákokra

Hírek 2020.08.27 Forrás: Weborvos
Speciális szabályok vonatkoznak a külföldről érkező diákokra

Speciális szabályokat határozott meg a külföldről érkező tanulók esetében a  Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A köznevelési intézmények részére kiadott „Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrend” című dokumentum speciális szabályokat határozott meg a külföldről érkező, külföldön lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók esetében - ismertette ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Külföldről érkező, külföldön lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók:

Külföldön lakóhellyel rendelkező, külföldről érkező kollégiumi tanulóknak a kiadott intézkedési terv alapján javasolt 2020. augusztus 28-ig megérkezniük a kollégiumba, erről az intézmények értesítik őket. A sárga vagy piros besorolású országból érkező tanulók esetében a karantén kötelezettsége fennáll, azt a kollégiumban kell teljesíteni, ezért fokozottan kérjük a fenti határidő betartását a tesztelés végrehajthatósága érdekében.

A karantén nem kerül elrendelésre, ha a magyar állampolgárságú tanulók sárga vagy piros, nem magyar állampolgárságú tanulók sárga besorolású ország területéről történő belépés esetén rendelkeznek 2 db negatív SARS-CoV2 PCR teszt eredménnyel.

A sárga vagy piros besorolású országból érkező, kettő negatív teszteredménnyel nem rendelkező tanulók esetében a tesztelést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétett, erre kijelölt közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál térítésmentesen lehet elvégeztetni, ami szükséges az iskola látogatásához. A tesztelési helyszínek jegyzékét itt található 

Az első tesztet célszerű már a megérkezés napján elvégeztetni. A térítésmentes teszteléshez az alábbi dokumentumokat kell bemutatni:

a tanuló személyes okmányait, amelyek igazolják a külföldi lakóhelyet,

a kollégiumi felvétel tényére vonatkozó igazolást.

A kollégiumnak biztosítania kell a megfelelő elkülönítést addig, amíg a sárga besorolású országból érkező tanuló esetében az egy (de a tanuló köteles a második SARS-CoV2 teszt (PCR) elvégzésre is), míg a piros besorolású országból érkező tanuló esetében a két negatív teszteredmény rendelkezésre nem áll.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az a tanuló, aki magyar állampolgársággal nem rendelkezik és piros besorolású országból érkezik, csak a belépés helye szerint illetékes rendőrség által adott felmentéssel léphet be az országba. A belépésre vonatkozó kérelmet előzetesen szükséges a rendőrség felé benyújtani, amelyhez igazolni kell a tanulói jogviszonyt. A belépésre vonatkozó engedély nem jelenti a hatósági házi karantén alóli mentesítést. A belépés engedélyezéséhez szükséges kérelem benyújtásával kapcsolatos információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Külföldről érkező, nem külföldi lakóhellyel rendelkező, nem kollégiumi tanulók:

Aki nem kollégiumi tanuló, de sárga vagy piros besorolású országból érkezik, azok esetében nem elvárás, hogy 2020. augusztus 28-ig belépjenek az országba.

A hatósági házi karantén kötelezettség ugyanakkor rájuk is vonatkozik, a mentesítéshez szükséges SARS-CoV2 (PCR) teszteket Magyarországon az utazási célú mintavevőhelyeken tudják térítés ellenében elvégeztetni.

Az általános szabályoknak megfelelően a karantén nem kerül elrendelésre, ha a magyar állampolgárságú tanulók sárga vagy piros, nem magyar állampolgárságú tanuló sárga besorolású ország területéről történő belépés esetén rendelkeznek 2 db negatív PCR-teszt eredménnyel.

A magyar állampolgársággal nem rendelkező és piros besorolású országból érkező tanuló esetében a már leírtak szerint szükséges a rendőrség felé a belépéshez szükséges engedélyre vonatkozó kérelmet benyújtani.

Ingázó tanulók:

Karantén és tesztelés kötelezettsége nélkül léphet az országba a határ 30 km-es sávjából ingázó tanuló, aki azonban köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni, azaz az iskolalátogatási kötelezettségét a napi ingázás mellett teljesítheti.

* * *

A fenti Eljárásrend a tanévkezdés időszakára vonatkozik, úgy tervezzük azonban, hogy hasonlóképpen járunk el az őszi, téli és a tavaszi szünet miatt szükséges hazautazások alkalmával. Nem javasoljuk ugyanakkor a kollégiumi tanulóknak a heti rendszerességgel történő hazautazást a sárga vagy piros besorolású országokba, hiszen ez fokozott járványügyi kockázattal jár, ezért a hazalátogatásokat javasoljuk ezekre az időszakokra szervezni - írták.

Legolvasottabb cikkeink