• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SE

Hírek 2022.01.27 Forrás: Weborvos
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az SE

Közösen kívánják felhívni a figyelmet olyan súlyos népbetegségek összefüggéseire, mint a cukorbetegség, az idült vesebetegség és a szívelégtelenség.

Olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, az idült vesebetegség (CKD) és a szívelégtelenség összefüggéseinek további vizsgálata, a közös kutatás-fejlesztési tevekénységük megerősítése és kiterjesztése, valamint a betegek kezelését, edukációját és diagnosztizálását segítő közös programok megvalósítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és az AstraZeneca hazai leányvállalata, tudatták a felek közös közleményükben.  

Az együttműködési megállapodást dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia kancellár, Kuuno Vaher, az AstraZeneca Közép-Európai Cluster igazgatója és dr. Faluvégi Mátyás, az AstraZeneca magyar kutatási részlegének igazgatója írta alá 2022. január 27-én, a Semmelweis Egyetemen a közös klinikai kutatások növelésének érdekében. 

A svéd-brit vállalat klinikai vizsgálatainak közel kétharmadában már eddig is együttműködött a Semmelweis Egyetemmel, de a felek célja, hogy a mostani megállapodásnak köszönhetően ezt az arányt 80 százalék fölé emeljék. Ennek elérése érdekében az AstraZeneca többek között vállalja, hogy segíti az egyetem kutatóit a vállalat klinikai kutatási- vagy az engedélyezett termékekkel kapcsolatos tudományos eredmények publikálásában, a klinikai vizsgálatokban használható új technológiák és rendszerek megismerésében, valamint folyamatosan tájékoztatást ad az egyetem számára a globális K+F portfóliójának alakulásáról. 

„A most aláírt megállapodás jelentős kutatási lehetőséget teremt számunkra a jövőben az onkológia, a kardiológia, a diabetológia, a nefrológia és a belgyógyászat egyéb területén is. Még szorosabb együttműködést biztosít az innovatív gyógyszercég és az egyetemi szféra között, amelynek eredményei a betegellátásban hasznosulnak” – emelte ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

A megállapodás részeként a két fél közösen kívánja felhívni a figyelmet olyan súlyos népbetegségek összefüggéseire, mint a cukorbetegség, az idült vesebetegség (CKD) és a szívelégtelenség, melyek az egészségügyi ellátórendszerre is hatalmas terhet helyeznek. 

Mindez azért fontos, mert az idült vesebetegség a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát, az érintettek száma a becslések szerint Magyarországon meghaladja a 1,5 millió főt. A betegség mögött civilizációs jelenségek állnak: a társadalom elöregedése globális probléma, ahogy egyre több a magas vérnyomással, illetve a cukorbetegséggel élő ember is – utóbbi pedig az összes CKD-s eset több mint 50 százalékáért felelős. A betegség ugyanakkor könnyen igazolható lenne, ugyanis akinek a laboratóriumi vérvételi eredményén a vese működését jellemző ún. GFR értéke 60 alatti, annál fennáll a betegség, ezért lenne fontos, hogy vérvételkor az orvosok automatikusan kérjék a GFR meghatározását is. 

A biotechnológiai vállalat az egyetem Családorvosi Tanszékével közösen komplex oktatási és edukációs programot tervez megvalósítani, amely többek között edukációs anyagokkal és az IT rendszerbe beépülő döntéstámogató modullal segítheti a családorvosi praxisközösségeket a betegségek korai felismerésében. Emellett a felek célja az így rendelkezésre álló adatbázis elemzésével a betegségek kórlefolyásának és a betegáramlási folyamatok jobb megismerése is.

Legolvasottabb cikkeink