• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Stroke Ázsiában, hazai szemmel

Hírek 2019.10.14 Forrás: Weborvos - OKITI
Stroke Ázsiában, hazai szemmel

A közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres stroke intervenció.

Október 9-11. között 19. alkalommal rendezték meg a Délkelet Ázsiai Neuroradiológiai Továbbképző tanfolyamot Szingapúrban. A két héttel a Magyar Stroke Társaság kongresszusa után rendezett esemény jó alkalom volt arra, hogy hazai helyzetünket globális kitekintésben is megvizsgáljuk - írta az intézmény a Facebook oldalán. Ahogy a zalakarosi kongresszuson bemutattuk, a hazai intervenciós akut stroke ellátás rohamléptekkel fejlődött: az elmúlt 5 évben megtízszereződött az esetszám. Összehasonlításként, a hatmilliós lélekszámú, ám hazánknál négyszer nagyobb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodó, és egészségügyi kiadásokra az állami költségvetés 13,6%-át fordító országban az elmúlt évben mindössze 230 esetben végeztek mechanikus thrombectomiát, míg idén hazánkban ez a szám év végéig túllépi az 1300-at - írták.

Mindez részben köszönhető annak, hogy megfelelő esetszám és gondos gazdálkodás mellett az igen költséges beavatkozás finanszírozható, de még inkább annak az odaadó erőfeszítésnek, melyet az ellátásban résztvevők évek óta tanúsítanak.

Külön öröm, hogy a közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres és folyamatos stroke intervenció, ezzel hosszú évek után az ország északnyugati és délkeleti részében is jelentősen javult az egyenlő hozzáférés esélye. Az eredményesség további javításához feltétlen gyorsítani kell a diagnózis és az indikáció felállítását, mégpedig a képalkotó vizsgálatok automatizált értékelésére képes, ma már elérhető szoftverek alkalmazásával minden stroke ellátó intézményben. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia alkalmazása Singapore-ban éppúgy központi téma volt, mint Zalakaroson.

Legolvasottabb cikkeink