• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Szakpszichológus a koronavírusról: Csak most jön a neheze

Lapszemle 2021.06.07 Forrás: index.hu
Szakpszichológus a koronavírusról: Csak most jön a neheze

Egyre biztosabb, hogy a Covid előrébb hozhatja olyan betegségek kialakulását, amelyek bizonyos esetekben csak idősebb korban jöttek volna elő.

Nemcsak fizikálisan, de mentálisan is kimerültek azok az egészségügyi dolgozók, akik végigharcolták a frontvonalban az elmúlt egy-másfél évet. Az ő ellátásukat most külön meg kell szervezni, amire országszerte már több kezdeményezés is indult. A klinikai szakpszichológus szerint a mentális felépülés legalább annyi időt vesz igénybe, mint ameddig a fokozott terhelés a mindennapok része volt - írta az index.hu.

„A fáradtság, a kialvatlanság és az állandó készenlét már önmagában előidézhet pszichés problémákat. Meggyőződésem, hogy ez a fizikai és pszichés megterhelés lehetett számos későbbi depressziós és szorongásos panasz melegágya is. A folyamatos bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság pedig csak olaj volt a tűzre” – jelentette ki a portálnak Bálint Amarilla, a Budapesti Szent Ferenc Kórház klinikai szakpszichológusa, utalva arra, hogy kezdetben senki nem tudta, mivel állunk szemben, és bármennyire próbáltunk a váratlan helyzetekre felkészülni, a járvány intenzitása mindenkit meglepett.

„Sokaknál csak most jönnek majd felszínre azok a nehézségek, amelyek megélésére, feldolgozására a járvány legnehezebb heteiben egész egyszerűen nem jutott elég idő és energia. Nem véletlen, hogy korábban hallottunk olyan példákról, hogy cégvezetők is akkor kaptak szívrohamot, amikor elmentek nyaralni. Eltérnek a megszokott terheléstől, és a felgyülemlett stressz hirtelen előtör, éppen akkor, amikor már meg lehetne könnyebbülni” – részletezte a klinikai szakpszichológus.

A pszichológusok egyébként már a járvány elején önkéntes alapon vállalták, hogy ellátják a frontvonalban dolgozókat, a Szent Ferenc Kórházban pedig már egy úgynevezett burn out team is alakult, amely a kiégés ellen veszi fel harcot. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink