• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Százhúsz éves fennállását ünnepli a Korányi

Egészségpolitika 2021.10.22 Forrás: MTI
Százhúsz éves fennállását ünnepli a Korányi

Az intézet közegészségügyi jelentőségén túl egyfajta menedéket is jelentett a tbc-s betegeknek.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet folyamatosan építkezik, azzal a töretlen hittel és elköteleződéssel, amelyet elődeitől kapott örökül - fogalmazott Bogos Krisztina főigazgató (képünkön) a Korányi-intézet 120 éves fennállását ünneplő tudományos szimpóziumon pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián. A főigazgató felolvasta Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter levelét, aki úgy fogalmazott, hogy az intézet nemzetközi szinten is páratlan történetre tekint vissza. Felidézte, hogy a kórház elődje a tuberkulózisos (tbc-s) betegek ellátására alakult, hiszen a betegség az egész országot sújtó közegészségügyi problémává vált, és először Korányi Frigyes emelte ki a tbc elleni küzdelem fontosságát.

Korányi Frigyes a század végére már ismerte a betegséget, felismerte a szervezett védelem fontoságát, és 1898. május 3-án megalakult a "Budapesti Szegénysorsu Tüdőbetegek Szanatórium-Egyesülete", amely alapításától kedve a tbc elleni küzdelem élharcosává vált. A kórház alapkövét 1900 novemberében helyezték el, és kevesebb mint egy évvel később, 1901. november 3-án már betegeket fogadott az intézet - idézte fel a miniszter. Kiemelte: az intézetben akkora tapasztalat és tudás halmozódott fel, ami abban a korban az egész világon a ritkaságszámba ment. A tudás mellett pedig ezeket az orvosokat a szeretetből táplálkozó keresztényi hagyományaink, szokásaink, az emberi élet feltétlen tisztelete, embertársaink megsegítésének parancsa is hajtotta - tette hozzá.

A magyar tüdőgyógyászat központja ezen falak között született meg - hangoztatta a miniszter, de a Korányi intézet mindig is több volt egy jól felszerelt kórháznál, központja és koordinátora lett a magyar tüdőgyógyászatnak, az intézményi hálózat az egész országot lefedi, így biztosítva minden magyar ember számára, hogy lakóhelyétől függetlenül megkapja a számára szükséges legjobb kezelést.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a századfordulón az intézet közegészségügyi jelentőségén túl egyfajta menedéket is jelentett a tbc-s betegeknek. A nemzetközi színvonalon is elsők között szereplő, a nemzetközi szakmai tapasztalatcserében részt vevő intézetről beszélünk, és a Korányit időtállóvá teszi az elmúlt évszázad munkája - hangoztatta. Az intézet menedéket jelentett a koronavírus-járványban is, először akkor, amikor 2020 tavaszán a Pesti úti idősotthonból több száz ellátottról kellett rövid időn belül gondoskodni. Az egészségügyi vezetés mindenkor támogatni fogja a magas színvonalú szakmai munkát és a felelős hozzáállást - hangsúlyozta.

Fotó: Bogos Krisztina főigazgató az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon a Magyar Tudományos Akadémián 2021. október 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Legolvasottabb cikkeink