• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szenior Akadémia - fókuszban a családorvosi ellátás

Hírek 2023.01.16 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a családorvosi ellátás

Az erős alapellátásból fakadó előnyöket és a közeljövő kihívásaira adott válaszokat is sorra vette az akadémiai előadás.

A Szenior Akadémia 2022-es őszi online szemeszterének hetedik alkalmán dr. Torzsa Péter egyetemi tanár, a Családorvosi Tanszék vezetője járta körül a családorvoslással kapcsolatos legfontosabb témákat, bemutatva az egészségügyi ellátás szintjeit, az erős alapellátásból fakadó előnyöket és a közeljövő kihívásaira adott válaszokat is - ismertette az egyetemi portál.

Dr. Torzsa Péter „Az alapellátás a frontvonalban, vidéki praxis, csoportpraxis, gate-keeper funkció, gondozás” című előadásában áttekintette a lakosság és az orvosi ellátás viszonyát a számok tükrében. Kiemelte, nagyon fontos, hogy az alapellátás erős legyen, és lehetőség szerint itt megoldják a páciens problémáját – ezzel az egészségügyi költségek is csökkenthetők. Bemutatta az egészségügyi ellátás szintjeit: az alapellátáshoz a háziorvosi, és háziorvosi ügyeleti szolgálat mellett hozzátartozik a házi gyermekorvosi, fogorvosi, iskolaorvosi, foglakozás-egészségügyi, valamint a védőnői szolgálat is. A szakellátáshoz pedig a szakrendelőkben zajló járóbeteg-ellátás és a kórházakban, klinikákon történő fekvőbeteg-szakellátás sorolható – ismertette.

A Családorvosi Tanszék vezetője tisztázott olyan alapvető fogalmakat, mint a körzeti orvos, háziorvos és családorvos, illetve szóló praxis, praxisközösség, csoportpraxis. Áttekintette a családorvoslás legjellemzőbb tulajdonságait is, előnyként említve, hogy egy beteggel folyamatos a háziorvos kapcsolata. Mint elmondta, Magyarországon jelenleg mintegy 6500 praxis van, átlagosan 1650 fő tartozik egy praxishoz.

Dr. Torzsa Péter érintette a telemedicina témakörét is, kitérve a konkrét módszerekre, eszközökre, valamint arra, mely területeken lehet ez különösen hatékony (például a megelőzés, szűrés, diagnosztika, rehabilitáció, diagnosztika területén). Emellett az időskori depresszió okairól, tüneteiről, és az ezzel kapcsolatos tévhitekről is beszélt, illetve konkrét példákon keresztül mutatta be a praxisközösségek működését, mely ellátási formában jelenleg a magyar lakosság egyharmada részesül.

Legolvasottabb cikkeink