• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenior Akadémia - fókuszban a kapcsolathálózatok

Hírek 2023.03.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a kapcsolathálózatok

Nehéz helyzetekben a körülöttük lévő támogató kapcsolatok fokozhatják megküzdési képességeiket, csökkenthetik a feszültséget.

Dr. Dávid Beáta egyetemi tanár, az Egészségügyi Közszolgálati Kar oktatási és tudományos dékánhelyettese, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója Átrendeződés? Visszarendeződés? Bizalmas kapcsolathálózatok alakulása a pandémia idején – fókuszban az idősek című előadásában szociológiai szempontból mutatta be, mire jók a barátságok és a szoros érzelmi kapcsolatok, és mi jellemző a társadalomra ezen dimenziók mentén. Mint a Szenior Akadémia legutóbbi programján elmondta, az elmúlt 4-5 évben sok olyan dolog történt a magyar társadalomban, különösen az idősek körében, ami a téma aktualitását jelentősen növeli - foglalta össze az egyetemi portál.

A személyes kapcsolatok az egyén szintjén védelmet és támaszt nyújtanak a magány, a szegénység, a betegség és a boldogtalanság ellen – fogalmazott, hozzátéve, hogy társadalmi szinten a szociális kohézió miatt is kiemelten fontosak ezek a viszonyok, hiszen minél összetartóbb a közösség, annál egészségesebb az egyén. Hangsúlyozta, hogy a 2000-es évek óta egyre több olyan tudományos kutatás zajlott, amelyek bebizonyították, hogy a személyes kapcsolatok a hosszú élet egyik legfontosabb előrejelzői, melyek a társadalmi-gazdasági státusztól, különféle egészségügyi kockázati tényezőktől, egészségmagatartástól, az egészségügyi szolgáltatások használatától és személyiségjellemzőktől függetlenül is csökkentik a mortalitást. Emellett az erős, stabil támogató kapcsolathálózattal rendelkezők kedvezőbb fizikai és pszichés egészséggel bírnak: nehéz helyzetekben a körülöttük lévő támogató kapcsolatok fokozhatják megküzdési képességeiket, csökkenthetik a feszültséget.

Dr. Dávid Beáta ezután bemutatta a személyes kapcsolathálózat felépítését, az életminőség és a mentálhigiéné összefüggésében. Az egyén legfontosabb kapcsolatai, az ún. erős kötések: a családi, közeli baráti kapcsolatok felelősek a biztonságért (legfeljebb 5-10 fő), a gyenge kötések, vagyis a távolabbi barátok, ismerősök a szeretetkapcsolatokat jelentik, a közösségi kapcsolatok, civil vagy egyházi szervezeteken keresztül a közösséghez tartozást, az integráció lehetőségét nyújtják, a virtuális közösséghez való tartozás pedig a közösségi szerepvállalást teszi lehetővé – mondta el. Ezek a kapcsolatok a mérések alapján egymásra épülnek, egymást feltételezik, és ha megszűnnek, nehéz újraépíteni őket, különösen az erős kötéseket – tette hozzá.

Az előadásban szó esett még egyebek mellett a kapcsolat típusok alapján elkülöníthető csoportokról, a személyes kapcsolatainkban a 2000-res évek óta tapasztalható jelentős átrendeződésről, illetve a koronavírus-járványt követő visszarendeződésről.