• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szenior Akadémia - fókuszban a stroke

Hírek 2024.02.26 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a stroke

Az előadás részletesen kitért az agyvérzés, az aneurizma repedés, az agytrombózis konkrét tüneteire is, valamint arra, hogy mi a teendő ilyenkor.

A Szenior Akadémia tizedik szemeszterének második alkalmán dr. Nagy Zoltán professor emeritus, az előadássorozat szakmai vezetője tartott előadást, melynek központjában az a kérdés állt, hogy miért igényel a stroke sürgős orvosi segítséget - ismertette a rendezvényt az egyetemi portál.  

Dr. Nagy Zoltán előadásban kiemelte: a stroke egy olyan hirtelen kialakuló drámai állapot, amely rendkívül sürgős intervenciót igényel; a harmadik leggyakoribb haláloknak számít, és azon betegek esetében, akik túlélik, magas számban okoz maradványállapotot. Mint elmondta, mintegy 200-250 ezer hazai lakos szenved valamilyen poszt-stroke tünet miatt. Az előadás során részletesen kitért az agyvérzés, az aneurizma repedés, az agytrombózis konkrét tüneteire, valamint arra, hogy ezen tünetek észlelése esetén mi a teendő. Beszélt a stroke kórházi ellátásáról és a megelőzés lehetőségeiről is.

A stroke három formáját bemutatva a professzor kitért az állományvérzésre, a lágyagyhártya alatti vérzésre, és részletesen tárgyalta az agytrombózist, vagyis az embóliát, bemutatva a leggyakoribb kockázati tényezőket, az agyi kiserekben zajló folyamatokat, valamint a hirtelen kialakuló vérnyomás-emelkedés hatásait is. Az agyvérzés tünetei közül kiemelte a vérzés oldala felé mutató tekintéstúlsúlyt, a gyorsan fellépő aluszékonyságot, tudatzavart, az emelkedett koponyaűri nyomást és a lassuló pulzust. Hangsúlyozta, hogy a súlyos tünetek gyorsan alakulnak ki, és lépcsőzetesen romlanak, és azt is, hogy a diagnózist CT-vizsgálattal lehet eldönteni. Elmondta, hogy Magyarországon az agyvérzés évente 3000-3500 főt érint. Az állományvérzés esetén a kórházi ellátás során fontos a sürgős intenzív osztályos elhelyezés, az EKG és vérnyomás monitorozása, a légutak biztosítása, szükség esetén lélegeztetés, a félrenyelés megakadályozása, az agyduzzanat kezelése, szükség esetén idegsebészeti beavatkozás, lebenyvérzés esetén a vér eltávolítása, a véralvadék oldása kamra drain behelyezésével, illetve az agyvíz keringésének biztosítása – tette hozzá.

A lágyagyhártya alatti vérzés évente mintegy ezer esetben fordul elő hazánkban – ismertette. Mint elmondta, az artériák elágazásánál egy cseresznye- vagy babszerű kiboltosulás alakul ki az érfal gyengesége miatt, fokozatosan növekszik mindaddig, amíg egy vérnyomáskiugrás vagy erőfeszítés nem okoz olyan állapotot, amitől ez megreped. Ekkor a vér bejut az agy állományba, a szűkület pedig másodlagos károsodásokat is okozhat. A vérző aneurizmát sebészi úton kezelik, ma már katéteren keresztül behelyezett platinagomollyal töltik ki a tágulatot – mondta el.  Bemutatta a legkorszerűbb intervenciós neuroradiológiai eszközöket is, amelyekkel az agyi aneurizmák kezelhetőek.

Az agytrombózis az összes stroke-eset körül-belül 40 százalékát adja. Ez hazánkban a 23-25 ezerből mintegy 8-10 ezer esetet jelent. Az agytrombózis leggyakoribb formái között szólt az ágelzáródásról, a töltőnyomás csökkenésről és a kisérbetegségről. Kiemelte, hogy a javuló sürgősségi ellátásnak köszönhetően csökken a korai, 30 napon belüli halálozás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az agykárosodás kiterjedése az idő múlásával növekszik, ezért kulcsfontosságú a minél gyorsabb ellátás. Dr. Nagy Zoltán részletesen bemutatta azt a folyamatot is, ahogy a neuronok agytrombózis esetén pusztulni kezdenek, ezzel is aláhúzva a gyors reakció fontosságát.

Az előadás videófelvétele a teljes cikkben található

Legolvasottabb cikkeink