• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Hírek MA 10:14 Forrás: Weborvos
Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Társadalmi szinten komoly és átfogó segítségre van szükségük a mentális nehézséggel küzdő fiataloknak, mi is tehetünk valamit!

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben közel 30 ezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Az alapítvány a szeptember 10-i öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából közleményben hívta fel a figyelmet: társadalmi szinten komoly és átfogó segítségre van szükségük a mentális nehézséggel küzdő fiataloknak.

A több mint 30 éves múltra visszatekintő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt, Magyarország egyetlen, 24 órában telefonon, chaten és e-mailen is elérhető ifjúsági lelkisegély-szolgáltatását naponta átlagosan 5 fiatal hívja fel azzal a gondolattal, hogy önmaga ellen fordul - írták. Az elmúlt egy év során a közel 30 ezer megkeresésből 6 ezer szólt különböző félelmekről, szorongásokról, 4 ezer esetben számoltak be a fiatalok általános lehangoltságról és depresszióra utaló jelekről, 3 ezer esetben pedig a magány érzése miatt hívták fel a lelkisegély-vonalat.

Több mint 2 ezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, közel 1500 esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

„Súlyos veszélyhelyzetek esetén a célunk a személyes segítség szervezése. Erre az elmúlt egy évben több mint 100 esetben került sor. Akut öngyilkossági veszély miatt pedig 18 esetben volt szükség a mentők közbeavatkozására. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre több gyerek és család marad a pszichés problémákkal megfelelő ellátás nélkül. Sokszor szembesülünk a beszélgetésekben az öngyilkosság több rizikófaktorával is, de ezekre hatékony választ találni egyre nagyobb kihívás, mert a gyerekek védelmét szolgáló rendszerek súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek” – mondta Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

MINDENKI TEHET AZ ÖNGYILKOSSÁGOK MEGELŐZÉSÉÉRT!

Ehhez életbevágóan fontos komolyan venni az öngyilkossági szándékra utaló jeleket. Ilyen jel lehet a növekvő lehangoltság, a fokozott reményvesztettség, az erőtlenség, ha valaki nem leli örömét korábban fontos tevékenységekben, visszavonul korábban fontos kapcsolatoktól és a környezettől, öngyilkossági gondolatokat oszt meg, vagy öngyilkossági tervet említ, búcsúüzenetet küld, illetve elajándékozza fontos tárgyait.

Hogyan segíthet, ha egy fiatalért aggódik a környezetében?

●       Az öngyilkossági gondolat ne legyen tabu! Ne fordítsuk el a fejünket, legyünk készek a szükségletek és jelzések észlelésére!

●       Keressünk valódi megoldásokat, amik képesek megváltoztatni azokat a helyzeteket, amiktől az érintett szenved, vagy amik stresszt okoznak számára!

●       Fontos, hogy képesek legyünk a fiatal negatív érzéseit meghallgatni, készek legyünk vele együttérezni!

●       Adjunk konstruktív eszközöket a fájdalmak és feszültségek elviseléséhez. Támogassunk minden feltöltő tevékenységet és pozitív kapcsolatot.

●       Lehetőségeinkhez mérten segítsünk az érintettnek pszichológiai, pszichiátriai ellátásba kerülni, pszichoterápiás segítséget kapni! Akut életveszély esetén a mentők, illetve rendőrség értesítése a megfelelő lépés.

Az öngyilkossági gondolatok hátterében lévő összetett helyzetek feltárásához és a pozitív változások elindulásához szakember segítségére van szükség. Az első lépés viszont az, hogy az öngyilkos gondolatok ne számítsanak tabunak!

Kérj segítséget érintettként, vagy ha aggódsz egy fiatalért! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgáltatása éjjel-nappal, ingyenes és anonim módon elérhető a 116 111 telefonszámon, illetve a kek-vonal.hu oldalon.