• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Szoptatás Világhete - A siker mindannyiunkon múlik!

Hírek 2019.09.02 Forrás: Weborvos
Szoptatás Világhete - A siker mindannyiunkon múlik!

Az anyatejes táplálás csökkenti a betegségek kockázatát, mint pl. légző rendszeri betegségek, fülbetegségek és húgyúti fertőzések.

Augusztus elsején indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF anyatejes táplálás világhete, amelyet 1992. óta tartanak, annak érdekében, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamák a táplálás során találkoznak.

A Szoptatás Világhetének témája minden évben más és más. Idén a mottó: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik! A szoptatási világhetet több mint 120 országban ünneplik minden évben. A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott a világrendezvényhez, amikor is a WHO és az UNICEF 1993-at az Anyatej Világévének nyilvánította.

Minden évben újabb és újabb kutatások erősítik meg azt, hogy milyen fontos a kizárólagos szoptatás a baba 6 hónapos koráig, valamint a további folyamatos szoptatás, egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek legalább egy éves, de akár kétéves koráig is. Az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint pl.: a hasmenés, légző rendszeri betegségek (pl.: tüdőgyulladás), fülbetegségek és húgyúti fertőzések. A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlő és petefészek rák, a vashiányos anaemia és csípő combnyak törés kockázatát.

Meghatározó fontosságú, hogy a szoptatással kapcsolatos tények, ismeretek minden elérhető kommunikációs csatornán terjednek. A legújabb szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos tudományos ismeret széles körben való elterjesztése a célja Magyar Védőnők Egyesületéknek, az idén 26. alkalommal megrendezett „Természetesen anyatejjel…” konferenciának, melyen az idén  több mint 200 védőnő vesz részt  2019. szeptember 6-7-én Balatonföldváron. A Konferencia programja itt elérhető el.

A védőnők június és szeptember között számos településen rendezik meg a szoptatás ünnepét és köszöntik a szoptató és női tejet adó édesanyákat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink