• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szoptatás Világhete - A siker mindannyiunkon múlik!

Hírek 2019.09.02 Forrás: Weborvos
Szoptatás Világhete - A siker mindannyiunkon múlik!

Az anyatejes táplálás csökkenti a betegségek kockázatát, mint pl. légző rendszeri betegségek, fülbetegségek és húgyúti fertőzések.

Augusztus elsején indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF anyatejes táplálás világhete, amelyet 1992. óta tartanak, annak érdekében, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamák a táplálás során találkoznak.

A Szoptatás Világhetének témája minden évben más és más. Idén a mottó: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik! A szoptatási világhetet több mint 120 országban ünneplik minden évben. A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott a világrendezvényhez, amikor is a WHO és az UNICEF 1993-at az Anyatej Világévének nyilvánította.

Minden évben újabb és újabb kutatások erősítik meg azt, hogy milyen fontos a kizárólagos szoptatás a baba 6 hónapos koráig, valamint a további folyamatos szoptatás, egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek legalább egy éves, de akár kétéves koráig is. Az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint pl.: a hasmenés, légző rendszeri betegségek (pl.: tüdőgyulladás), fülbetegségek és húgyúti fertőzések. A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlő és petefészek rák, a vashiányos anaemia és csípő combnyak törés kockázatát.

Meghatározó fontosságú, hogy a szoptatással kapcsolatos tények, ismeretek minden elérhető kommunikációs csatornán terjednek. A legújabb szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos tudományos ismeret széles körben való elterjesztése a célja Magyar Védőnők Egyesületéknek, az idén 26. alkalommal megrendezett „Természetesen anyatejjel…” konferenciának, melyen az idén  több mint 200 védőnő vesz részt  2019. szeptember 6-7-én Balatonföldváron. A Konferencia programja itt elérhető el.

A védőnők június és szeptember között számos településen rendezik meg a szoptatás ünnepét és köszöntik a szoptató és női tejet adó édesanyákat.

Kapcsolódó hírek