• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szoros együttműködés a járvány megelőzése érdekében

Hírek 2020.02.13 Forrás: MTI
Szoros együttműködés a járvány megelőzése érdekében

A járvány halálos áldozatainak száma Hupejben 1310-re emelkedett. Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta esetleges járvány megelőzése érdekében - jelentette ki Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

A Kínában felbukkant vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács egynapos rendkívüli ülését követően a helyettes államtitkár magyar újságíróknak azt mondta, hogy az uniós országok a szolidáris segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozták a fertőzés által érintett országoknak, így Kína mellett a "kevésbé erős egészségügyi felkészültséggel rendelkező" nemzeteknek is.

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus által kiváltott egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a "globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában". A járvány következtében kialakuló foglalkoztatási zavar érzékenyen érintheti Európát az egészségügy területein is. Szigeti Szabolcs kijelentette: a magyar kormány időben megtette a szükséges intézkedéseket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) ajánlásait is figyelembe véve kidolgozta a szükséges eljárásrendet. A kormány létrehozott egy úgynevezett operatív törzset, amely el is kezdte az elfogadott cselekvési terv végrehajtását. Kiemelte továbbá, hogy a kormány elismeréssel tekint a nemzetközi szervezetek tevékenységére, valamint az uniós közös polgári védelmi mechanizmusra, amelynek keretében a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban rekedt magyar állampolgárok is hazatérhettek. A helyettes államtitkár szerint Európa a felkészülés időszakában van.

A kormányok ezen időszak alatt gyorsan, hatékonyan és összehangoltan cselekszenek. A különböző országok szakértőcsoportjai előremutató kutatásokat végeznek a vírus virulenciájának, természetének és a fertőzési láncoknak a megismeréséért. Elmondta azt is, hogy a brüsszeli tanácskozás során az uniós tagországok fontosnak nevezték az utazók tájékoztatását, a védőmaszkokra, gyógyszerekre, diagnosztikai eszközökre vonatkozó központi beszerzések megvalósítását, az egészségügyi dolgozók biztonságának szavatolását, valamint a határvédelem és az ellenőrzés jelentőségét.

A járvány fészkének számító tartományi székhelyen, a kínai Vuhanban eddig csaknem 33 ezer ember fertőződött meg, és 1036-an haltak meg szerda éjfélig. A tartomány egészében szerda estig 48 200 fertőzöttről tudtak, de közülük 3441-en már meggyógyultak. További kilencezer embert tartanak karanténban fertőzés gyanújával. A járvány halálos áldozatainak száma Hupejben 1310-re emelkedett. Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

Legolvasottabb cikkeink