• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támogató módszerek az öngyilkosság-megelőzés világnapján

Hírek MA 13:21 Forrás: Weborvos
Támogató módszerek az öngyilkosság-megelőzés világnapján

Sokszor érezzük, hogy mondanunk kellene valamit egy kétségbeesett embernek, de nem tudjuk mit, ezekben a programokban ezt is megtanulhatjuk.

Az Öngyilkosság-megelőzés világnapján az öngyilkosságban elvesztett embertársainkra emlékezünk. Az emlékezés mellett fontos, hogy felhívjuk a figyelmet, mind a gyászoló, mind az éppen nehéz időszakot, krízist átélő embertársaink számára, hogy van segítség, vannak szervezetek, módszerek, tudományos kutatások, amelyek segítséget jelenthetnek - írta a Végeken Egészséglélektani Alapítvány a közleményében.

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány is azért küzd a PROSPERH és MENTUPP projektekben a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével és számos nemzetközi szervezettel összedolgozva (a corki UCC School of Public Health és az ír National Suicide Research Foundation vezetésével), hogy senki ne érezze úgy, hogy nincs tovább!

A Horizon 2020 által finanszírozott MENTUPP kutatási projekt célja a munkahelyi mentális egészség javítása volt egy olyan többszintű beavatkozás (a MENTUPP Hub) kifejlesztésével, végrehajtásával és értékelésével, amely a lelki egészséggel kapcsolatos nehézségeket célozta meg építőipari, egészségügyi, információs és kommunikációs technológiai (IKT) kis- és középvállalkozásokban - olyan ágazatokban ahol magas az öngyilkosságok aránya. Ezt követően a januárban indult, Horizon Europe által támogatott PROSPERH projekt a MENTUPP tapasztalataira építve célozza meg a lelki és testi egészség javítását ezekben a szektorokban.

A PROSPERH projekt (Promoting Positive Mental and Physical Health in Changing Work Environments; www.prosperh.eu) EU Horizont Europe projekt célja egy olyan innovatív beavatkozás létrehozása, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy tovább javítsák a munkavállalóik lelki és testi egészségi állapotát. A beavatkozás több szintre kiterjed, a szervezeti (munka)a társas és az egyéni (munkavállalói) szempontokat is magába foglalja, különös tekintettel az építőipari és egészségügyi ágazatra, valamint a távmunkára és az IKT-alapú mobil munkavégzésre (TICTM).

A PROSPERH beavatkozás célja a munkahelyi reziliencia (lelki ellenállóképesség) növelése mellett az olyan hatékony megküzdési technikák meghonosítása mind testi, mind lelki problémák esetén, amely segíti megelőzni a problémák súlyosbodását, a kríziseket, az önsértéseket és az öngyilkossági cselekményeket. Ebben a tekintetben a PROSPERH jelentősen hozzájárul „Az öngyilkosságról szóló narratíva megváltoztatásához”, amely (idézzük) az idei öngyilkosság-megelőzési világnap témája.

A PROSPERH vezetője, Prof. Ella Arensman, a University College Cork Közegészségügyi Iskolájának vezetője és az ír National Suicide Research Foundation‌ vezető tudósa szerint, „A PROSPERH a MENTUPP tapasztalataiból építkezik, és egy olyan lakosságalapú megközelítés, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a reziliencia és a megküzdési stratégiák javításához, valamint a súlyos mentális egészséggel kapcsolatos problémák és az öngyilkos cselekmények kialakulásának kockázatának csökkentéséhez. Arra bátorítom a munkahelyeket, hogy a rendelkezésre álló erőforrások kihasználásával, a kollégák és a felettesek támogatásával és az öngondoskodás népszerűsítésével helyezzék előtérbe mind a mentális és mind a fizikai egészséget”.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, Dr. Purebl György a következőket tette hozzá: „Mindig több tényező vezet ahhoz, hogy valakiben felmerüljön saját élete elvételének gondolata. Ugyanakkor sok apró lépéssel elérhető az is, hogy ezt a gondolatot félretegye, vagy ez a gondolat fel se merüljön benne. Ebben mindenki tud segíteni – a MENTUPP és PROSHERH programok résztvevői módszereket kapnak arra, hogy mit tegyenek akkor, ha borús, kétségbeesett gondolatok kezdik elönteni őket, és arról is, mit tehetnek a saját erejükből akkor, ha másokon tapasztalják ezt. Sokszor érezzük, hogy mondanunk kellene valamit egy kétségbeesett embernek, de nem tudjuk mit, ezekben a programokban ezt is megtanulhatjuk.”.

Nemzetközi és magyar statisztikák:

• Az öngyilkosság a 20 vezető halálok között van minden korosztályban.

• Minden 100. ember öngyilkosságban hal meg.

• Az öngyilkosság aránya kétszer olyan magas a férfiak körében, mint a nőkében.

• Az öngyilkosságok több mint a fele (58%) 50 éves kor előtt történik.

• A fiatalok (15-19 éves korosztály) között a második vezető halálok.

• Magyarországon az öngyilkosságok száma csökken, de így is több mint 1600 személy hal meg évente öngyilkosságban.

• Az öngyilkossági kísérletek száma (az Eurostat adatai alapján) elérik az évi 30-40 ezret Magyarországon.

Segítségkérési lehetőségek:

Ha úgy érzi Önnek vagy ismerősének segítségre van szüksége hívja az ingyenes, 0-24-ben elérhető 116-123-as, vagy 24 éves kor alatt a 116-111-es telefonszámot.

További magyar és határon túli segítségkérési lehetőségekért látogasson el a www.eaad.hu/help weboldalra.