• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tavaly 15-en haltak meg Nyugat-nílusi lázban itthon

Hírek 2019.06.08 Forrás: antsz.hu Szerző:
Tavaly 15-en haltak meg Nyugat-nílusi lázban itthon

Az előző évekhez képest jóval kevesebben fertőződtek meg rotavírustól.

A bejelentett fertőző megbetegedések összesítése szerint tavaly 226-an haltak meg Magyarországon ilyen fertőzésekben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján az utóbbi öt évben a legkiugróbb változás a nyugat-nílusi láz fertőzési statisztikájában volt: míg 2014-ben csupán 10-en kapták el ezt a kórt, addig tavaly 225-en. A halálos áldozatok számát tekintve is arányaiban ennél a betegségnél a legnagyobb a változás: míg 2017-ben 4-en, 2018-ban 15-en haltak bele a Nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe.

Az összesítés szerint 2018-ban legtöbben, 24 176-an bárányhimlőben betegedtek meg. Ez a szám óriási, de azért valamelyest csökkenést mutat, mivel az előző négy évben ennél 5-15 ezer fertőzéssel többet regisztráltak. Sokan, 7366-an betegedtek meg Campylobacteriosisban is. Nagy számuk ellenére ez az adat is csökkenést mutat a korábbi évek fertőzési statisztikájához képest.

A jelentés szerint nagyszámú, 4640 szalmonellás megbetegedést jelentettek 2018-ban, valamivel többet, mint egy évvel korábban, de kevesebbet, mint az azt megelőző három évben. Tavaly 2949-en fertőződtek meg a rotavírustól, de ez a szám jóval kevesebb, mint a korábbi években volt, például csaknem a fele az egy évvel korábbinak. Csökkent a skarlátosok száma is: míg tavaly 2842-en kapták el a kórt, addig 2017-ben 4371-en. Ezer feletti, pontosabban 1610 megbetegedést okozott a lyme-kór is, az elmúlt öt évben a legtöbbet.

Tavaly a legtöbb halálos áldozata a meningitis purulentának azaz a gennyes agyhártya-gyulladásnak (43) és a  pneumococcus baktérium okozta fertőzéseknek (70) volt. Más megbetegedések közül is volt, amely tragikusan végződött: 23-an hunytak el Creutzfeldt-Jakob betegségben, 10-en legionárius betegségben, 9-en szalmonella fertőzésben, 8-an listeriosisban, 5-en hepatítisben. Számos kórnak egy-egy halálos áldozata volt, így például a bárányhimlőnek, a Q-láznak, a botulizmusnak.

A halálos áldozatok között öt csecsemő volt: 3 meningococcus invazív betegségben, egy gennyes agyhártyagyulladásban, egy listeriosisban hunyt el. Rajtuk kívül még három gyermek vált áldozatává a fertőző betegségeknek, 20 és 59 évesek közül 63-an haltak bele a fertőzésekbe, a legtöbb áldozat (155) 60 év feletti volt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink