• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Természetesen anyatejjel..." - konferencia a szoptatásról

Hírek 2020.09.02 Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete

A legújabb szoptatással összefüggő tudományos ismeretek terjesztése a célja a "Természetesen anyatejjel..." konferenciának.

Augusztus elején tartják az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF anyatejes táplálás világhetát, amelyet 1992-ben indítottak el annak érdekében, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamák a táplálás során találkoznak. A Magyar Védőnők Egyesülete a rendezvényhez kapcsolódóan konferenciát szervez a hétvégén - derül ki a szervezet közleményéból.

Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja a Szoptatás Világhetének megünneplését, melynek témája minden évben más és más. A WABA egy globális hálózata azoknak a szervezeteknek és egyéneknek, akik hisznek abban, hogy a szoptatás /anyatejes táplálás joga minden gyermeknek és anyának és akik elkötelezték magukat, hogy védik elősegítik és támogatják ezt a jogot. A WABA azon dolgozik, hogy segítse az Innocenti Deklaráció alkalmazását, és szorosan együttműködik az UNICEF-fel. A szoptatási világhetet több mint 120 országban ünneplik minden évben.

A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban   csatlakozott a világrendezvényhez, amikor is a WHO és az UNICEF 1993-at az ANYATEJ VILÁGÉVÉNEK nyilvánította.

Minden évben újabb és újabb kutatások erősítik meg azt a tényt, hogy milyen fontos a kizárólagos szoptatás a csecsemő 6 hónapos koráig, valamint a további folyamatos szoptatás, egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek kétéves koráig vagy azon túl is.  Az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint pl.: a hasmenés, légző rendszeri betegségek (pl.: tüdőgyulladás), fülbetegségek és húgyúti fertőzések. A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlő és petefészek rák, a vashiányos anaemia és csípő combnyak törés kockázatát.

Meghatározó fontosságú, hogy a szoptatással kapcsolatos tények, ismeretek minden elérhető kommunikációs csatornán terjedjenek (Internet, rádió, tv, videó, újságok, rajzfilmek, elbeszélések, bábozás, zene, dráma, színház, plakátok, hirdetőtáblák, stb.) A legújabb szoptatással, anyatejes táplálással összefüggő tudományos ismeretek terjesztése a célja a Magyar Védőnők Egyesületének idei 28. "Természetesen anyatejjel..." című konferenciájának, amelyet szeptember 4-5. rendeznek Balatonfüreden. 

Ebben az évben is számos védőnő vesz részt a rendezvényen, hisz a szoptatás szószólóinak meg kell győződniük és biztosnak kell lenniük abban, hogy időben, pontosan hatásos és kulturálisan elfogadható szoptatással kapcsolatos üzeneteket közvetítenek a lakosságnak.

Egyre több az ismeretünk arról is, hogy az édesanya szoptatás alatti táplálkozása, valamint az élelmiszerbiztonság és a gyógyszerszedés is befolyásolja a szoptatást, valamit a gyermek fejlődését. Az ez évi konferencia ezen tényezőkre is kitér.

Az előadások célja

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink