• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Tévhitek a rákbetegek sugárkezeléséről

Hírek 2023.05.25 Forrás: Weborvos
Tévhitek a rákbetegek sugárkezeléséről

A Rákgyógyítás Magazinban a sugárkezelések legfontosabb tudnivalóiról a szegedi onkoradiológiai klinika sugárterápiás részlegvezetője ad számot.

A daganatok külső besugárzásakor a beteg nem válik sugárzóvá, s a mai korszerű sugárterápiás berendezések jóval kevesebb mellékhatást okoznak, mint az évtizedekkel ezelőtt használt eszközök, ennek ellenére sok tévhit kering a sugárkezelésekről – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. Az ingyenes országos lap elmagyarázza hogyan hat a sugárterápia, mi a sugársebészet, hogyan lehet felkészülni a kezelésekre. A tüdőrák, a gyomorrák, a mieloma multiplex, a rákkal való lelki megküzdés, a vastagbélszűrés is napirenden a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével megjelenő magazinban. Az újság minden cikke online is elérhető

Sok tévhitet kell eloszlatni időről időre a sugárkezelésekről. Ugyan a magyar szóhasználat a „sugárzás” szót használja, de a széles körben alkalmazott, nagy méretű gépekkel (lineáris gyorsító) keltett sugárnyalábokkal végzett kezelések során semmilyen radioaktív „sugárzó” anyag nem kerül a szervezetbe. A beteg nem válik sugárzóvá, nem hordoz semmiféle veszélyt a környezetében élő felnőttekre vagy gyerekekre. Ettől eltérő módszer a ritkábban alkalmazott belső besugárzás (brachyterápia, üregi vagy szövetközi besugárzás), amikor valóban radioaktív szilárd részecskéket ültetnek be, amelyek meghatározott idő alatt adják le a kívánt dózist egy milliméter-pontossággal meghatározott célterületre. 

A Rákgyógyítás Magazinban a sugárkezelések legfontosabb tudnivalóiról a szegedi onkoradiológiai klinika sugárterápiás részlegvezetője ad számot, míg a nyíregyházi onkológia munkatársai arról számolnak be, hogyan készítik fel  a betegeket a sugárkezelésre egy tréning során. Egy kecskeméti interjúban egy életműdíjas pszichiáter főorvos beszél arról, mit tehetnek az orvosok, illetve mit tehetnek maguk a betegek a lelki egyensúly megtartásáért és miben segítheti ez a gyógyulást. A lap riportot közöl egy tüdőrákból sikeresen meggyógyult tanárnőről és egy harmincas éveiben járó, mégis gyomorrákkal szembesült férfi egészségért folytatott küzdéséről, továbbá a magazin ír a mieloma multiplex nevű vérképzőrendszeri daganattal szembesült betegek javuló életkilátásairól is. 

A ingyenes, nyomtatott újság 15 ezer példányban eljut országszerte az onkológiákra és a  betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. 

A lapszám minden cikke online is elérhető: Rákgyógyítás Magazin 2023/1.

Legolvasottabb cikkeink