• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tovább emelkedik a fertőzöttek száma a világban

Hírek Frissítve 2020.09.04 Forrás: MTI
Tovább emelkedik a fertőzöttek száma a világban

Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban és Montenegróban is.

Olaszországban ismét megközelítette a kétezret a kiszűrt fertőzöttek napi száma
Egy nap alatt 1733 új beteget regisztráltak Olaszországban, ami a május 2-i járványszintnek felel meg az egészségügyi tárca péntek esti adatai szerint, de rekordot döntött a huszonnégy óra alatt végzett vírustesztek száma is.

Az igazolt fertőzöttek száma a korábbi 1397-ről emelkedett tovább.

Az utóbbi egy hét alatt majdnem negyven százalékkal nőtt a pozitívak tábora. Magasnak számít a naponta végzett tesztelések száma is: egy nap alatt 113 ezer vizsgálatot végeztek, ami február óta a legmagasabb adat. Csütörtökön 92 ezer vírustesztet végeztek el. A járvány több mint hat hónapja alatt pedig már több mint 9 millió vírustesztet hajtottak végre.

Az 1733 új fertőzött a május 2-i helyzetnek felel meg, amikor Olaszországban még kijárási korlátozás volt érvényben. Utóbbit május 18-án oldották fel, Olaszország belső tartományi és külső határait június 3-tól nyitották meg újra.

Jelenleg több mint 30 ezer az aktív betegek száma, az augusztus eleji 12 ezerhez képest. Kórházban 1607 beteg van, százhuszonegyen intenzív osztályon.

A legtöbb fertőzöttet, 377-et az utóbbi egy napban Lombardiában szűrték ki, míg Venetóban 273, Lazio és Campania tartományban pedig 171-171 új beteg bukkant fel. Már nincsen régió, ahol ne találnának új fertőzötteket.

Országos szinten tizenegy beteg halt meg a csütörtöki tíz után. A halálos áldozatok száma 35 518-ra emelkedett. A gyógyultak száma 208 ezer felett van. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 274 644-et.

Pénteken bejelentették azt is, hogy Norvégia a veszélyes országok közé sorolta be Olaszországot. Oslo nem tanácsolja az olaszországi utazást, és az onnan érkezőket Norvégiában karanténba helyezik.

Milánóban péntek este a koronavírus-járvány áldozatairól emlékeznek meg a dómban bemutatott koncerttel. A Scala operaház zenekara, Riccardo Chailly karmester vezénylésével Giuseppe Verdi Requiemjét adja elő. A koncertre, amelyen Sergio Mattarella államfő is jelen lesz, közönségként az egészségügyi dolgozókat, a rendőrség tagjait, a járvány tetőzésének hetében dolgozó önkénteseket hívták meg. A Requiemet az olasz közszolgálati televízió is közvetíti, valamint az első beteget jelentő Codogno város dómjában és főterén is sugározzák kivetítőn. Codognóban szűrték ki az első olaszországi koronavírusos fertőzöttet február 21-én. A 38 éves, Mattia nevű férfi egy hónapig volt kórházban, azóta meggyógyult, éppen pénteken focizott először barátaival - jelentette az olasz sajtó.

Ismét ötezer felé emelkedett az új fertőzöttek száma Oroszországban
Három hét után ismét meghaladta az ötezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban.

Az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5110-zel 1 015 105-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 150 999), Brazília (4 041 638) és India (3 936 747) után.

Az aktív esetek száma 823-mal 164 709-re csökkent. A halálozások száma 121-gyel 17 649-re, a felépüléseké pedig 5812-vel 832 747-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 37,8 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 334 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával több mint 211 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább emelkedik a napi új fertőzöttek száma Csehországban
Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint csütörtökön 680 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami harminccal több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Szerdán a felülvizsgált adatok szerint 649 személynél állapították meg a fertőzést.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 26 500 ember kapta el a fertőzést Csehországban. A napi esetek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik, gyorsabban mint tavasszal. Már harmadik napja meghaladta a hatszázat. Az utóbbi napokban a közép-európai régióban Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma - mutatott rá a cseh hírügynökség.

A fertőzés következtében 426-en haltak meg, míg több mint 18 800 személy már kigyógyult a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg mintegy 7200.

Bár az esetek többségében a betegség lefolyása enyhe, a sajtó aggasztónak minősíti, hogy egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. A minisztérium adatai szerint csütörtökön 172 személyt kezeltek kórházban, közülük 40 állapota volt súlyos és lélegeztető készülékre vannak kapcsolva.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent. A hatóságok jelezték, hogy mérlegelik az óvintézkedések szigorítását, leginkább Prágában, ahol a leggyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma.

Megbetegedett és karanténba vonult Jarmila Rázová, tiszti főorvos és Ladislav Duseknek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója is. Adam Vojtech egészségügyi miniszter tesztje negatív lett ugyan, de miután napi kapcsolatban volt a tiszti főorvossal, ő is karanténba kényszerült. Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy bár negatív a koronavírus tesztje, önként karanténba vonul, mert az utóbbi napokban olyan emberek közelében mozgott, akiknél kimutatták a fertőzést. Már néhány napja karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egy tucat parlamenti képviselő is.

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban
Rekordszámú, 146 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában Montenegróban, az Adria-parti országban a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet.

Montenegró június elején, 28 nappal az akkor utolsónak vélt fertőzött gyógyulása után koronamentes övezetté nyilvánította magát, 42 nappal később azonban a SARS-CoV-2 vírus ismét megjelent a tengerparti országban, és azóta szinte folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma. Az ország előbb teljesen lezárta a határait, majd ismét megnyitotta a turisták előtt, hogy az óriási csapást szenvedett turizmust megpróbálja talpra állítani. A külföldi turisták érkezését követően átlagosan kétszámjegyűről háromszámjegyűre ugrott a napi új fertőzöttek száma.

A Nyugat-Balkánon csütörtökről péntekre 771-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és hússzal a halálos áldozatok száma.

Péntekre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 95-tel 31 676-ra, Koszovóban 78-cal 13 791-re, Észak-Macedóniában 166-tal 14 769-re, Bosznia-Hercegovinában 286-tal 20 858-ra, Montenegróban pedig 146-tal 5165-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában kettővel 718-ra, Koszovóban kilenccel 548-ra, Bosznia-Hercegovinában kilenccel 633-ra nőtt, míg Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozat az utóbbi 24 órában, így a halottak száma 606, illetve 104 maradt.

 

Legolvasottabb cikkeink