• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tovább nőtt az abortusz legalizációját támogató magyarok aránya

Hírek 2023.08.24 Forrás: Ipsos.hu
Tovább nőtt az abortusz legalizációját támogató magyarok aránya

A 29 ország többségében úgy vélik, hogy az abortusznak legalább a legtöbb esetben legálisnak kell lennie.

Az Ipsos Views on Abortion kutatása szerint idén is a svéd lakosság áll ki leghangosabban a nők döntési joga mellett- derült ki a terhességmegszakítás témában 29 országban végzett júniusi kutatásból.

A 29 országban több mint minden második válaszoló (56%) gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie, köztük több mint minden negyedik (27%) úgy érzi, hogy minden esetben legálisnak kell lennie. Az abortusz támogatottsága a legmagasabb Európában, Svédországban és Franciaországban (87%, illetve 82%). Ázsiában a legalacsonyabb a támogatottság, Indonéziában és Malajziában a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kellene lennie (22%, illetve 29%).

Az emberek kevésbé érzik úgy, hogy a terhesség későbbi szakaszában törvényesnek kell lenni az abortusznak, viszont 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a terhesség első hat hetében az abortusznak legálisnak kell lennie, míg 20 hét után ez az arány 25 százalékra esik vissza.

A generációs és a nemi megosztottság

Globális szinten a nők nagyobb arányban gondolják úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie, mint a férfiaknak (59-52%), a nők 30%-a gondolja úgy, hogy minden esetben legálisnak kell lennie, míg a férfiak 23%-a véli úgy, hogy ennek így kell lennie.

A férfiak harmada (33%) gondolja úgy, hogy az abortusznak illegálisnak kell lennie (a legtöbb esetben 20%, minden esetben 13%), míg a nők 25%-a (a legtöbb esetben 15%, minden esetben 13%).

Ha az abortusz támogatottságát generációs szemüvegen keresztül nézzük, akkor a fiatalabb férfiak a legalacsonyabb támogatottságúak a kérdésben. A Millenniumi és a Z generációs férfiak kevesebb mint fele mondja azt, hogy szerinte az abortusznak legálisnak kellene lennie (48% és 47%). Ezzel szemben a millenniumi nők 57%-a és a Z generációs nők 61%-a úgy gondolja, hogy ennek legálisnak kell lennie.

Míg a Z generációs nők és férfiak támogatása között különbség van, ez nem igaz a baby boom korosztályra: a nők 63 százaléka szerint az abortusznak legálisnak kell lennie, míg a baby boom korban élő férfiak 61 százaléka mondja ugyanezt.

Mikor legyen legális az abortusz?

A legnagyobb támogatást élvezi az az elv, hogy legyen legális az abortusz, ha egy nő élete vagy egészsége veszélyben van. Világszerte tízből csaknem nyolc (78%) szerint ebben az esetben legálisnak kell lennie, míg 10% szerint nem. A támogatás Svédországban (92%) és Franciaországban (90%) a legmagasabb, Indiában pedig a legalacsonyabb (52%).

A nemi erőszak esetében világszerte 72%-uk gondolja úgy, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie. A támogatottság ismét Franciaországban és Svédországban a legmagasabb (mindkettő 89%). Indonéziában a legalacsonyabb a támogatottság, és ez az egyetlen ország, ahol többen mondják, hogy nemi erőszak esetén az abortuszt nem szabad legálisnak tekinteni, mint azok, akik elfogadják (50-32%). Indonézia támogatja a legalacsonyabb mértékben azt is, hogy legális legyen az abortusz, ha a baba súlyos fogyatékossággal vagy egészségügyi problémákkal születik. Csupán 41% mondta azt, hogy ebben az esetben támogatja az abortuszt, míg 41% azt, hogy nem támogatná a terhesség megszakítását.

Büntetni kell az illegális abortuszt?

Ha azt vizsgáljuk, hogy ki a felelős egy illegális abortusz esetén, az emberek nagyobb valószínűséggel érzik úgy, hogy az abortuszt átesett nőt nem kell büntetni. Világszerte csaknem minden második (47%) válaszoló mondja, hogy nem kellene megbüntetni, míg egyharmaduk (33%) azt mondja, hogy kellene.

Az emberek nagyobb valószínűséggel érzik úgy, hogy meg kell büntetni azokat, akik végrehajtották az illegális abortuszt, vagy részt vettek annak megszervezésében. A válaszadók 45 százaléka szerint az abortuszt végző személyt meg kell büntetni, míg 43 százalékuk azt, aki az abortuszt intézte.

Ugyanakkor mindkét esetben jelentős azoknak az aránya, akik szerint egyiket sem szabad megbüntetni, 36%-uk szerint az abortuszt végző személyt nem kellene megbüntetni, 35%-uk pedig azt, aki azt intézte.

Az észak-amerikai és európai emberek nagyobb valószínűséggel érzik ezt így, Olaszország kivételével. Míg az olaszok inkább azt mondják, hogy egy nőt nem szabad megbüntetni az illegális abortusz miatt, több mint minden második úgy érzi, hogy viszont meg kell büntetni az abortuszt szervezőt és azt, aki az eljárást végrehajtotta.

Legolvasottabb cikkeink