• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új oktatási tömböt kap a szegedi egészségügyi képzés

Regionális hírek 2022.03.10 Forrás: MTI
Új oktatási tömböt kap a szegedi egészségügyi képzés

A nyolcmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jövőre Szegeden minden igényt kielégítő oktatási és sebészeti kutatási centrum nyílhat.

A korábbi sebészeti klinika épületét uniós támogatással átalakítva jövő ősztől új oktatási tömbben is zajlik az egészségügyi képzés a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Rovó László rektor az egészségtudományi képzési tömb csütörtöki bokrétaünnepén azt mondta, az egyetem orvosképzése, az oktatás minőségének megőrzése és fejlesztése "kiemelt prioritás".

Az egykori klinikaépület egyike azoknak, amelyeket csaknem száz éve, az egyetem Szegedre érkezése után a nagy elődök Klebelsberg Kunó irányításával emeltek - mondta a professzor. Úgy fogalmazott, hogy az épület megújulása jól példázza, miként teremthetők meg a régi alapokon a modern egészségügyi képzés feltételei.

A nyolcmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jövőre Szegeden minden igényt kielégítő oktatási és sebészeti kutatási centrum nyílhat - ismertette az orvosprofesszor, felidézve, hogy csaknem negyven éve ő is ezen a klinikán ismerkedett meg szakmája alapjaival.

Fendler Judit kancellár közölte: az SZTE 2016 őszén nyert támogatást az egészségügyi képzések fejlesztésére. Hosszú küzdelem után tavaly év elején indult el a több mint tízezer négyzetméteres épület rekonstrukciója és átalakítása, amely az előzetes terveknek megfelelőn halad, és a tervek szerint jövő év első felére befejeződik. Az oktatás 2023 szeptemberében kezdődhet el a hiánypótló épületben - mondta.

Az 1926-ban elkészült épület az elmúlt csaknem száz évben a sebészeti szakmák bölcsője, számos úttörő beavatkozás helyszíne volt, ott végezték többek között az első élődonoros vesetranszplantációt Közép- és Kelet-Európában, mondta Lázár György, az SZTE általános orvostudományi karának dékánja hangsúlyozta, 

Az épület pinceszintjén kap helyet a gépészet, a földszintet lesznek egyebek mellett a közösségi terek, a magasföldszinten az irodák, valamint egy nagy létszámú előadóterem. Az első, második és harmadik emeleten laborok, szimulációs terek, a tetőtérben pedig az állatház és a hozzájuk kapcsolódó egységek működnek majd. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik majd a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését is. A hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik majd a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat.

A beruházás kivitelezője az Aktív Kft.

 

Legolvasottabb cikkeink