• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szakmai ajánlás a sclerosis multiplex terápiájáról

Hírek 2024.03.07 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Új szakmai ajánlás a sclerosis multiplex terápiájáról

A szakmai ajánlás hamarosan digitális formában is elérhető lesz a Magyar Neuroimmunológiai Társaság honlapján.

Megjelent a Magyar Neuroimmunológiai Társaság legújabb szakmai ajánlása a sclerosis multiplex diagnosztikájáról és kezeléséről. Az ajánlás vezető szerzője Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense, a Neurológiai Klinika szakorvosa. A szakemberek az irányelvek megfogalmazásával szeretnék segíteni az orvosokat a betegeik számára legeredményesebb terápia kiválasztásában, olvasható az unideb.hu-n. 

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos és degeneratív megbetegedése. A leggyakoribb fiatal felnőttkorban kezdődő ideggyógyászati megbetegedés, amely az esetek csaknem kétharmadában 10-15 év kórlefolyás után maradandó rokkantsághoz és a munkaképesség idő előtti elvesztéséhez vezet. 

Magyarországon az SM-ben szenvedő betegek száma tízezerre becsülhető, évente országosan körülbelül mintegy ötszáz új esetet diagnosztizálnak. Az SM leggyakrabban 20 és 40 év között jelentkezik, és több mint kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.  

Az Ideggyógyászati Szemle Proceedings kiadásában megjelent irányelv összefoglalja a sclerosis multiplex jellegzetességeit, a kezelésére vonatkozó javaslatokat, valamint a terápia alkalmazásának szakmai és szervezeti feltételeit. A cél, hogy a megfogalmazott ajánlások alkalmazásával a Magyarországon kezelt SM-betegek ellátása egységes legyen, a nemzetközi standardoknak és kritériumnak megfeleljen. A jelenlegi irányelv a legújabb klinikai kutatások eredményei, bizonyítékai alapján tesz javaslatot a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokról, illetve a betegek kezeléséről. 

 

- A legutóbbi ajánlást tíz éve készítettük el. Azóta a terápia és a diagnosztika is jelentősen fejlődött.  Ma már a legkorszerűbb vizsgálati módszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy minél korábban felállítsuk a biztos diagnózist, ennek köszönhetően pedig hamar elkezdhetjük a kezelést, amely így sokkal hatékonyabban alkalmazható hosszútávon. A szakmai anyagunkban ajánlásokat fogalmazunk meg többek között a fizikális, a kötelező és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatban – ismertette Csépány Tünde(lásd képünkön), az ajánlás vezető szerzője, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék egyetemi docense, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság volt elnöke, jelenleg vezetőségi tagja.   

A szakmai anyag a diagnosztikára vonatkozó ajánlás mellett összefoglalja az SM terápiájában jelenleg alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, valamint javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az orvosok milyen szempontok alapján szelektáljanak a készítmények közül. Külön kitér például a várandós kismamák vagy a súlyos vírusfertőzéssel küzdők kezelésére. 

- Már húsz készítmény áll rendelkezésünkre, nemcsak injekciós, intravénás, hanem ritkább adagolású – akár féléves, havi rendszerességgel vagy évente csak néhány napig szedett – tabletta formában is. Sőt az utóbbi két évben az addig kezelhetetlen betegcsoport számára is fejlesztettek ki hatékony gyógyszert. Ajánlásunkkal a készítmények közötti eligazodást szeretnénk segíteni. Célunk, hogy a szakemberek döntését oly módon befolyásoljuk, hogy betegeik számára a legeredményesebb ellátást választhassák ki. Az irányelvek csak ajánlások, amelyeket az orvos mindig az adott beteg állapotának, szükségleteinek és preferenciáinak megfelelően alkalmazhat – tette hozzá Csépány Tünde. 

A javaslatban hangsúlyozzák továbbá, hogy a kezelés komplexitása miatt indokolt a betegek speciális centrumban történő ellátása. 

A szakmai ajánlás az életmódra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmaz, többek között a fizioterápiával, a testmozgással, a diétával kapcsolatban, illetve kiemeli a stressz és a dohányzás negatív hatásait. Az összefoglalóban felhívják a figyelmet a pszichés támogatás fontosságára is, amely a tapasztalatok szerint javítja az SM-es beteg életminőségét. A szakemberek kitérnek a betegek rehabilitációjára is, amelyet egyénre szabottan kell megtervezni, hogy a fizikai, pszichés és mentális károsodásokkal élő beteg megszerezze azokat a képességeket, amelyek segítségével csökkenteni tudja a fogyatékosság mértékét, optimalizálja a megmaradt funkcióit, hogy a betegség tünetei a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a munkavégzésben, a magánéletében és társadalmi kapcsolataiban.  

A szakmai ajánlás az Ideggyógyászati Szemle Proceedings kiadásában jelent meg, de hamarosan digitális formában is elérhető lesz a Magyar Neuroimmunológiai Társaság honlapján.  

Az ajánlás vezető szerzője, Csépány Tünde 1992-ben a Neurológiai Klinika tradicionális stroke profilja mellett a neuroimmunológiai gondozás megalapítója, az SM centrum vezetője. Az SM Betegek Országos Egyesülete Orvosi Tanácsadó Testület alelnöke (2006-2009), majd elnöke (2009-2012), a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke (2013-2016), az ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) tanácstagja (2005-2011 és 2014-2019), valamint az Európai Neurológiai Akadémia (EAN) tudományos SM platform tagja 2017-től. 2017 és 2020 között a több új SM gyógyszer befogadását tárgyaló European Medicines Agency európai vezetőség delegált tudományos tanácsadója.

 

 

Legolvasottabb cikkeink